ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνάκης: Είναι η ώρα οι εταίροι να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού

Κορωνάκης: Είναι η ώρα οι εταίροι να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, πως η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις έστειλε σήμερα, Δευτέρα (11/05/2015), ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm, διευκρίνισε πως «Η κυβέρνηση από την αρχή πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και στο εσωτερικό και το εξωτερικό, χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτό είναι γνωστό πια, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. 'Αρα η πίεση αυτή τη στιγμή είναι και προς την κυβέρνηση, είναι, όμως, και προς τους εταίρους».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σειρά προτάσεων - μεταρρυθμίσεων και πως «έχει αποδεδειγμένα πλέον και από τους εταίρους κατατεθεί ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες».

Αναφέροντας πως «είναι η ώρα και οι εταίροι να κάνουν ένα βήμα, δεν μπορούν να απαιτούνται όλα τα βήματα να γίνουν από την δική μας πλευρά» και καθιστώντας σαφές ότι το βήμα αυτό είναι ο σεβασμός στην εντολή του ελληνικού λαού, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι (οι εταίροι) «δεν γίνεται να επαναφέρουν στο τραπέζι θέματα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί, γιατί έχουν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό. Kαι αυτό δεν έχει να κάνει με την αντοχή της κυβέρνησης, είναι ζήτημα αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, για την οποία έχει εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση».

Επικαλούμενος την επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, αλλά και δημοσκοπήσεις, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι εκφράζεται απόλυτη στήριξη της κοινωνίας στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Τόνισε ότι «σήμερα είναι η ώρα του διλήμματος για τους εταίρους και όχι για εμάς», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη ή θα συνεχίσει με την δημοκρατία ή θα συνεχίσει με την λιτότητα και ό,τι αυτή φέρνει», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η αμφισβήτηση της δημοκρατίας σε καιρούς κρίσης ιστορικά άνοιξε τον δρόμο στην ακροδεξιά».

Σχετικά με το σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφού επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με πάρα πολλές προτάσεις, πρόσθεσε ότι «υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης, αν οι εταίροι θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα ή όχι».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει νέο μνημόνιο, δεν θα φέρει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, που το βάρος θα επωμίζονται πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εμείς ήρθαμε για να αντιστρέψουμε μια πορεία. Και αυτή την εντολή έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Κορωνάκης προσθέτοντας ότι «η λύση θα πρέπει να δοθεί εντός Ευρώπης και εντός ΕΕ».