ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε μπροστά μας την σκληρή διαπραγμάτευση

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε μπροστά μας την σκληρή διαπραγμάτευση

Τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα διατύπωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. «Θέλουμε αποφάσεις που δεν θα αφήνουν να διαμορφωθεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Αποφάσεις που θα σέβονται την ισοτιμία των κρατών-μελών και δεν θα οδηγούν σε αθεράπευτη ανισότητα το κόστος δανεισμού», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα χάσει κάθε προοπτική και σταθερότητα, αν οι χώρες της ευρωζώνης διαχωριστούν οριστικά και αμετάκλητα σε χώρες πλεονασματικές και ελλειμματικές.

«Τα διλήμματα είναι πραγματικά», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το δίλημμα είναι απλό και καθαρό και σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, καταρρακώνοντας τα κεκτημένα των Ελλήνων.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός, «δεν θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής ως εκπρόσωπος ενός κράτους με σύμπλεγμα κατωτερότητας, ενός εταίρου που είναι παρίας, που είναι αρνητικό στερεότυπο για την οικονομία».

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε ΝΔ και ΛΑΟΣ, καταλογίζοντας διάθεση υπεραπλούστευσης των καταστάσεων. «Η έκτη δόση δεν είναι μια λογιστική πράξη. Αγωνιζόμαστε όχι για την έκτη δόση, αλλά για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούσαν μια δόση, αλλά ένα νέο δανειακό πρόγραμμα. «Γι αυτό χρειάστηκαν δεσμεύσεις, υπογραφές και σοβαρότητα», προσέθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις σε δύο επίπεδα. Πρώτον, με την τρόικα, για το νέο δάνειο και δεύτερον, με τους ιδιώτες, με στόχο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί στο 120% μέχρι το 2020, ένα επίπεδο «υψηλό αλλά βατό».

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που υποστήριξε ότι τα μέτρα για το 2012 έχουν ήδη ψηφιστεί «σαν να είναι αθώος του αίματος».

«Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ πρέπει να σταθούν στο πλευρό του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών», για να γίνουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν, ανέφερε.