ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις πρώτοι στόχοι της taskforce που ξεκινά δουλειά στην Ελλάδα

Οι τρεις πρώτοι στόχοι της taskforce που ξεκινά δουλειά στην Ελλάδα

Πόση ήταν η υστέρηση των εσόδων, που προέκυψε από το τελευταίο απολογιστικό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα;

Περί τα 8,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό, μη αναθεωρημένο, στόχο.

Και ποιο είναι το ύψος της περίφημης 6ης δόσης, που αναμένεται ως περίπου «μάννα εξ ουρανού», για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς; Άλλα 8 δισ. ευρώ.

Το τελικό συμπέρασμα;

Αν οι Έλληνες πληρώναμε κανονικά τους φόρους, δεν θα χρειαζόμασταν καμία βοήθεια, από κανέναν τρίτο πιστωτή, που μας δανείζει, κυριολεκτικά, με όρους τοκογλύφου.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν τις τελευταίες ώρες τα μέλη της taskforce, που ξεκίνησαν το έργο της αναδιάρθρωσης του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα.

Ο λόγος αφορά στο ελληνικό κλιμάκιο της «ομάδας δράσης», το οποίο άρχισε ήδη τις προπαρασκευαστικές εργασίες, ενόψει της έλευσης και των μόνιμων, ξένων, μελών της, υπό τον Γερμανό τεχνοκράτη κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την διευκόλυνση του άλλου μεγάλου στόχου της ομάδας, που δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.

Στο στόχαστρο έχουν μπει 100 αναπτυξιακά προγράμματα. Σε δεύτερη φάση, αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι να εξασφαλιστεί η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απορρόφηση των πόρων, που υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή λιμνάζουν.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στο κομμάτι της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, καθώς εκτιμάται ότι αυτή είναι μια από τις βασικές πληγές του επιχειρείν στην Ελλάδα (πέραν όλων των άλλων).

Σε αυτό το επίπεδο, η βοήθεια που θα δοθεί θα είναι καθαρά τεχνική, αλλά αναμένεται να αποδειχθεί και εξαιρετικά πολύτιμη.