ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse (πραγματοποιήθηκε από 18 - 19 Ιουνίου) για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34%, έναντι 26,5%του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,5 μονάδες.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5% και πέμπτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Pulse, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική καθώς το ΜέΡΑ25του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 3%, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διαμορφώνεται στο 7,5%.

Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφους με αναγωγή επί των εγκύρων, η μέση διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές είναι στις 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35% από 34,5% στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, από 26%. Στο 7% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,5% το ΚΚΕ και στο 4,5% η Χρυσή Αυγή. Άλλα δύο κόμματα, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3% φαίνεται να περνούν το κατώφλι της επόμενης Βουλής.

Η ΝΔ στα κατώτερα ποσοστά της φαίνεται να παίρνει 32,2% και στα ανώτερα 37,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,4% και 29,6% αντίστοιχα. Η Χρυσή Αυγή από 3,2% μέχρι 5,8%, το Κίνημα Αλλαγής από 5,5% μέχρι 8,5% και το ΚΚΕ από 4,1% μέχρι 6,9%.

Παράσταση νίκης


Το πλεονέκτημα της ΝΔ αποτυπώνεται πιο έντονα στην παράσταση νίκης, όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα 53 μονάδων. Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, το 71% εκφράζει την πεποίθηση πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα επικρατήσει στις κάλπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18%.

Η «ψαλίδα» έχει διευρυνθεί κατά δύο μονάδες και έχει «σκαρφαλώσει» στο υψηλότερο σημείο της τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, όταν βρισκόταν στις 37 μονάδες.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 32% λέει κανείς από τους δύο.

Συντριπτικό το ποσοστό της παράστασης νίκης όπου η ΝΔ παίρνει 71% έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια διαφορά 53 μονάδων.

Οι πολίτες λένε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 125% αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, 15% να γίνει συνεργασία με κορμό τη ΝΔ, 19% συνεργασία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα 13% θα ήθελε μεγάλο συνασπισμό.

Δείτε στην παρακάτω gallery τους πίνακες με τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Ελληνοτουρκικά

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η καθαρή πλειοψηφία εκτιμά πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά. Με την πλειοψηφία ευθυγραμμίζονται και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 82% αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε «σίγουρα» ή έστω «μάλλον» να ενημερώσει την αντιπολίτευση. Το 10% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον» όχι.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Νωρίτερα σήμερα σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll επίσης καταγράφεται με μεγάλη διαφορά (προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ) μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 17- 19 Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά αυτοδυναμία και να έχει διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται και είναι αρκετά πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές.

Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική (κοντά στο 85%) υπέρ της ΝΔ (μόνο 9,1% πιστεύει σε ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η καταλληλότητα των δύο πρωταγωνιστών επιβεβαιώνει απλώς τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο 36%, ο δε Αλέξης Τσίπρας συγκινεί το 24,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική φτάνει στο 26,5%, ενώ ο αντίστοιχος για την παρουσία της ΝΔ στο 37,3%.

Στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Εάν τώρα δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%. Οι αναποφάσιστοι κινούνται σε ποσοστά 12%-13%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.

Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Δείτε την gallery:



Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές είναι οι άκρως επικίνδυνες παραλίες της Αττικής για το 2019 (ΛΙΣΤΑ)

Σχετικές ειδήσεις