ΚΟΣΜΟΣ

O πρώτος αφρογερμανός πολιτικός στη Βουλή

O πρώτος αφρογερμανός πολιτικός στη Βουλή

Η είδηση για την εκλογή του πρώτου Αφρικανού στη γερμανική βουλή, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Ένας από αυτούς είναι ο δάσκαλος Μοχάμεντ: «Μπορεί να πει κανείς ότι στην παρούσα φάση οι Αφρικανοί είναι καλά ενσωματωμένοι στη Γερμανία. Αυτό δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να ενσωματωθεί και να έχει επιτυχία».

Ο Καραμπά Ντιαμπί ζει εδώ και 30 περίπου χρόνια στη Γερμανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε έρθει με υποτροφία στην τότε Ανατολική Γερμανία. Γρήγορα βρήκε στη Γερμανία τη νέα του πατρίδα. Πριν από 12 χρόνια πήρε μάλιστα τη γερμανική υπηκοότητα.

Το ότι του δίνεται τώρα η δυνατότητα να εκπροσωπεί τους συμπατριώτες του στη βουλή είναι εκπληκτικό, λέει ο Σαλόμο από το Ντακάρ: «Είναι πράγματι εκπληκτικό. Μιλάμε συνεχώς για το παγκόσμιο χωριό και οι πολίτες του κόσμου πρέπει να αντιληφθούν ότι εκεί όπου μένει κανείς και αισθάνεται καλά, εκεί είναι και το σπίτι του. Και εκεί όπου ζει κανείς, θα πρέπει να δραστηριοποιείται κιόλας».

Ένας δραστήριος νέος

Και αυτό ο Καραμπά Ντιαμπί το έκανε ήδη πολύ νωρίς, ως μαθητής και φοιτητής, όσο ζούσε ακόμη στη Σενεγάλη. Προσέφερε τις υπηρεσίες του σε ιδρύματα, σε οργανώσεις νέων αλλά και στην πολιτική. Υπερήφανος δηλώνει και ο θείος του, Ιντρίσα Γκασάμα ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά την καριέρα του ανιψιού του:

«Είμαι πολύ περήφανος και πολύ ικανοποιημένος. Δεν με εκπλήσσει όμως ότι τα κατάφερε. Ήταν πολύ σοβαρός ήδη από παιδί. Και πολύ ειλικρινής. Και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τους Γερμανούς, και αυτοί είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι».

Ο ίδιος ελπίζει ότι σύντομα όλοι θα ασχολούνται με την πολιτική του Καραμπά Ντιαμπί και όχι πλέον με την καταγωγή του.

ΠΗΓΗ DW