ΣΠΟΡ

Σκάνδαλο ντόπινγκ στην άρση βαρών: Ισόβιος αποκλεισμός σε δύο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας

Άρση Βαρών
AP Images

Άρση βαρών: Με ισόβιο αποκλεισμό για τη συγκάλυψη παραπτωμάτων που σχετίζονται με το ντόπινγκ, τιμωρήθηκαν δύο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IWF).

Ο λόγος για τους Τάμας Αγιάν και Νίκου Βλαντ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της IWF.

Την τιμωρία γνωστοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων (ITA), ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εφαρμόζει προγράμματα κατά του ντόπινγκ για διεθνείς ομοσπονδίες και ο οποίος ανέλαβε το πρόγραμμα της IWF πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στον Ούγγρο Αγιάν, ο οποίος αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, και στον Ρουμάνο Βλαντ, ο ITA είχε απαγγείλει τον περασμένο Ιούνιο κατηγορίες για «συνενοχή και παραποίηση» σε σχέση με παραβάσεις ντόπινγκ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων αναφέρει ότι επέβαλε διά βίου αποκλεισμό στους δύο άνδρες για «κάλυψη, καθυστέρηση και παρεμπόδιση της διαχείρισης αποτελεσμάτων για ορισμένους αθλητές που διέπραξαν ADRVs (σ.σ. παραβιάσεις των κανονισμών κατά του ντόπινγκ, τα αρχικά του anti-doping rule violations)».

Καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της IWF αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD το 2020 και τεκμηριώθηκαν μετά από έρευνα του καθηγητή, Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν το επόμενο έτος.

«Ο ITA ερεύνησε 146 ανεπίλυτες υποθέσεις κατά την περίοδο 2009-2019 που μεταβιβάστηκαν στον ITA από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA)» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της έρευνας του ITA, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της IWF και στελέχη εθνικών ομοσπονδιών είχαν διαπράξει και οι ίδιοι ADRVs συνενοχής και παραποίησης σε σχέση με ορισμένες περιπτώσεις».

Σχετικές ειδήσεις