φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων
Πηγή: Newsbomb.gr
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

O Θεόφιλος Αδαμάκης «φοράει» την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Θεόφιλος Αδαμάκης είναι ο άνθρωπος που έχει φανέλες ποδοσφαιρικών συλλόγων και της εθνικής ομάδας, από τη δεκαετία του '50 έως και σήμερα.

Οι φανέλες παικτών του ποδοσφαίρου είναι ένα απόκτημα που θα ήθελε ο καθένας. Ο Θεόφιλος Αδαμάκης είναι ο άνθρωπος που έχει στην κατοχή του ιστορικές φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων. Μια όμορφη πινελιά της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου έμεινε αναλλοίωτη χάρη σε ένα χόμπι που έγινε τρόπος της ζωής του: να μαζεύει ποδοσφαιρικές φανέλες.

Ο Θεόφιλος έχει σχεδόν τις φανέλες όλων των παικτών της εθνικής ομάδας, από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως και σήμερα. Έχει εμφανίσεις του Παναθηναϊκού από τον τελικό του Γουέμπλεϊ, καθώς και τη μπλούζα του θρυλικού Χατζηπαναγή όταν εκείνος έπαιζε στον Ηρακλή.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης «χορεύει» σε ρυθμούς Μουντιάλ, ο Θεόφιλος Αδαμάκης φυλάει ως κόρη οφθαλμού τις φανέλες της εθνικής μας ομάδας από τις διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει συμμετάσχει.

«Έχουν περάσει 2.000 φανέλες από τα χέρια μου. Έχω δώσει φανέλες σε μουσεία σε όλον τον κόσμο. Έδωσα πρόσφατα για το μουσείο της ΑΕΚ πάνω από 50 φανέλες και αντικείμενα», λέει μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Νιόπλιας του έδωσε αρκετές. «Ο Νίκος Νιόπλιας είναι φίλος μου, είναι πολύ νοικοκύρης. Και έκανε κάτι που κάνεις άλλος δεν θα το έκανε. Μου χάρισε δεκάδες φανέλες. Μου έδωσε δύο γκαρνταρόμπες φανέλες. Μάλιστα η μία ήταν του Μπατιστούτα, την είχε ανταλλάξει μαζί του στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Όταν την ανέβασα στο Facebook έπαιρνα μηνύματα από όλο τον κόσμο. Μέχρι από τη μακρινή Ιαπωνία μου έστειλαν».

O Θεόφιλος Αδαμάκης κράταει την φανέλα του Μανιάτη
O Θεόφιλος Αδαμάκης κράταει την φανέλα του Μανιάτη

Ο Θεόφιλος Αδαμάκης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής στην τηλεόραση της Κρήτης, φίλαθλος του ΟΦΗ αλλά και του Ολυμπιακού, μιλάει στο Newsbomb.gr για το αγαπημένο του χόμπι, αλλά και για τους Νιόπλια, Μαχλά, Αναστόπουλο.

Πώς άρχισαν όλα

Είχε το «μικρόβιο» της συλλογής από μικρός από τότε που ήταν παιδί και πήγαινε να δει τον ΟΦΗ στο γήπεδο αλλά μετά αυτό εξελίχθηκε… «Ξεκίνησα πριν από 35 χρόνια, όταν πήγαινα στον ΟΦΗ και περίμενα ως πιτσιρικάς καρτερικά να πάρω καμιά φανέλα.

Μετά έπιασα δουλειά σε ξενοδοχεία της Κρήτης. Ανάμεσα στους πελάτες που υποδεχόμουν ήταν και διάφορες αποστολές ομάδων. Εκεί γνωρίστηκα με κάποιους παίκτες. Χτίζαμε φιλικές σχέσεις και κάποιοι ποδοσφαιριστές μου έδιναν τις φανέλες τους ως ενθύμιο της γνωριμίας μας».

Η φανέλα του παίκτη του Παναθηναϊκού, Άνθιμου Καψή στον τελικό του Γουέμπλεϊ
Η φανέλα του παίκτη του Παναθηναϊκού, Άνθιμου Καψή στον τελικό του Γουέμπλεϊ

Η δημοσιογραφική του ιδιότητα

Ο λαός μας λέει αν έχεις τύχη διάβαινε. Έτσι ο Θεόφιλος Αδαμάκης έγινε δημοσιογράφος και παρουσιαστής σε κανάλι της Κρήτης. Ανάμεσα στους συνεντευξιαζόμενους του ήταν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. «Ήμουν τυχερός γιατί ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής εδώ στην Κρήτη είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Νιόπλιας, ο Μαχλάς, ο Αναστόπουλος και άλλοι με τους οποίους χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν που μου άνοιξαν τις πόρτες που έπρεπε. Μου έδωσαν τα τηλέφωνα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και εγώ ήρθα σε επαφή μαζί τους. Έχω έρθει σε επαφή με πάνω από 300 παλαίμαχους. Στην αρχή κάνεις ό,τι μπορείς. Με τον καιρό δουλεύεις πιο μεθοδικά και αν είσαι και λίγο τυχερός καταφέρνεις αυτό που θέλεις. Με την άνοδο στη χρήση των social media, ας πούμε, όλα έγιναν πιο εύκολα γιατί έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη που έχετε το ίδιο μεράκι».

Ο ίδιος δηλώνει Ολυμπιακός και φυσικά ΟΦΗ. Τον ρωτάμε πώς γίνεται να μαζεύει φανέλες από άλλες ομάδες πέρα από αυτές που προτιμά. Η απάντησή του είναι αφοπλιστική καθώς η συλλογή του και η διαδικασία της αποτελεί πάθος του μεγάλο.

«Τις ομάδες που υποστηρίζω τις αγαπώ, η συλλογή μου είναι το πάθος μου και η τρέλα μου. Αλλά ας σκεφτεί κανείς… είναι δυνατόν να αγνοήσεις τη φανέλα, για παράδειγμα, που φορούσε ο ΠΑΟ στο ιστορικό ματς με τη Λίβερπουλ ή εκείνη που φορούσε ο Θωμάς Μαύρος στην ΑΕΚ; Αυτά είναι ιστορικά κομμάτια. Είναι η ιστορία του ποδοσφαίρου μας και χαίρομαι που ένα μέρος της το έχω διαφυλάξει. Η πιο βαριά φανέλα της ποδοσφαιρικής μας ιστορίας, σε συλλογικό επίπεδο, είναι του Παναθηναϊκού από τον τελικό του Γουέμπλεϊ, του Άνθιμου Καψή. Ξεχωρίζω του Χατζηπαναγή από τον Ηρακλή. Του Σαραβάκου από την παρουσία της εθνικής μας στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ. Από εθνική ξεχωρίζω και του Αναστόπουλου που ήταν από τον τελευταίο του αγώνα στο Βουκουρέστι. Η αγαπημένη μου όλων και λόγω Ολυμπιακού δεν είναι άλλη από αυτή του Δεληκάρη».

Έρευνα

Κάποιες φανέλες δεν μπορεί να τις βρει εύκολα αλλά πεισμώνει και κάνει έρευνα. Ως δημοσιογράφος ξέρει πολύ καλά τους τρόπους. Έχει εντοπίσει φανέλες από παλιούς ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει κόντρα σε ελληνικές ομάδες. Τους δίνει τις δικές τους με αντάλλαγμα τις ελληνικές. Είναι «μαμούνι» και άνθρωπος με μεράκι για αυτό που κάνει.

Το πείσμα και το πάθος του Θεόφιλου Αδαμάκη κράτησαν ζωντανό ένα όμορφο κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού, μια εποχή που τα σήματα και τα λογότυπα ήταν συνυφασμένα με την καρδιά των παιχτών. Μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ευτυχώς με τη συλλογή του μας τη θυμίζει ακόμη αυτή την εποχή, την οποία μπορούμε να τη μοιραστούμε με τα παιδιά μας. Αν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει μαζί του και να τον ρωτήσει οτιδήποτε για φανέλες μπορεί να το κάνει στα social media του στο
Facebook και στο Instagram.


Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube



Διαβάστε επίσης

Στάικος Βεργέτης: Ο Έλληνας προπονητής που σκοράρει στην... Ινδία

Γιάννης Βίδρας: Ο πατέρας που έγινε «Ironman» για χάρη της κόρης του

Όταν βάζαμε γκολ στα ρετρό ποδοσφαιράκια της οθόνης

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ