ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Λιζέττα Φώτογλου φτιάχνει κοσμήματα αριστουργήματα από... εξαρτήματα παλιών υπολογιστών

Η Λιζέττα Φώτογλου μιλά στο Newsbomb.gr για την ιδέα της και την κυκλική οικονομία
Η Λιζέττα Φώτογλου μιλά στο Newsbomb.gr για την ιδέα της και την κυκλική οικονομία

Οι μοναδικές και ευφάνταστες δημιουργίες της έχουν κατακτήσει και πολλές χώρες εκτός συνόρων. Στο Newsbomb.gr μιλάει για την κεντρική της φιλοσοφία που έχει να κάνει με το «zero waste».

Η Λιζέττα Φώτογλου είναι πολυμήχανη, δραστήρια και μέσα από την τέχνη της απογειώνει τον όρο «κυκλική οικονομία». Τι κάνει; Κατασκευάζει κοσμήματα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από παλιούς υπολογιστές. Στα χέρια της μητρικές, πλακέτες, επεξεργαστές ακόμη και δισκέτες μετατρέπονται σε δαχτυλίδια, σε κολιέ και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι ευφάνταστα.

Μιλάει στο Newsbomb.gr για τις ιδέες της, για την τέχνη της αλλά και για την φιλοσοφία της που στηρίζεται στο «zero waste».

Μάλιστα, η φήμη της έχει ξεπεράσει τα σύνορα και τις στέλνουν από το εξωτερικό πλακέτες, για να τις κάνει μοναδικά κοσμήματα.

Η Λιζέττα Φώτογλου επί τω έργω

Κοσμήματα από αξεσουάρ υπολογιστών, πως προέκυψε η ιδέα;

«Η ιδέα με βρήκε περίπου το 2012, καθώς εργαζόμουν σε ένα κατάστημα που πωλούσε φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντα και θέλοντας να εμπλουτίσουμε την γκάμα αυτών, σκεφτήκαμε τη δημιουργία εναλλακτικών κοσμημάτων. Ταυτόχρονα βρέθηκαν στην κατοχή μου αρκετοί υπολογιστές που προέκυψαν από μια μετακόμιση κι έτσι τα πρώτα κοσμήματα που “γεννήθηκαν” ήταν δημιούργημα εκείνων των υπολογιστών».

Τα σχέδια προσπαθείς να τα προσαρμόσεις ανάλογα το υλικό;

«Η πλακέτα είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο υλικό που με τα χρόνια έμαθα να χειρίζομαι και αυτή η διαδικασία βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη.
Το υλικό είναι αυτό που με καθοδηγεί, όλη η δουλειά γίνεται στο χέρι με τα απαραίτητα εργαλεία, σίγουρα υπάρχουν σχέδια που είναι πιο απαιτητικά σε σχέση με κάποια άλλα, όπως αυτά που έχουν καμπύλες, μέχρι στιγμής όλα διεκπεραιώνονται κι αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά».

Τι έχεις φτιάξει από πλακέτα, από μητρική;

«Τα είδη που μπορείτε να βρείτε στη Reλακ είναι σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, κρεμαστά, καρφίτσες, μπρελόκ, σουβέρ, μανικετόκουμπα, παπιγιόν, αλλά και πίνακες. Πολύ φρέσκος είναι ένας προβολέας από πλακέτα τον οποίο έφτιαξε ο πατέρας μου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων, δέχομαι και ειδικές παραγγελίες και βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση και πειραματισμό».

Ποιο είναι το πιο ευφάνταστο σχέδιο σου;

«Αγαπώ όλα τα δημιουργήματά μου, όλα έχουν κάποιο κομμάτι μου, όπως συναισθήματα γι' αυτό και πριν ξεκινήσω τη διαδικασία, φροντίζω να είμαι ήρεμη, να νιώθω χαρά, θα βάλω χαλαρωτική μουσική και θα δημιουργήσω την απαραίτητη ατμόσφαιρα που χρειάζομαι για να νιώθω όλα τα παραπάνω.
Πρόσφατα δημιούργησα ένα βιολί, ένα σχέδιο κατόπιν παραγγελίας για μια βιολίστρια και πιστεύω ότι βγήκε πολύ ωραίο».

Έχουν «ταξιδέψει» δημιουργίες σου στο εξωτερικό;

«Τα κοσμήματά μου ξεκίνησαν να πωλούνται πρώτα στο εξωτερικό και μετά στην Ελλάδα. Γερμανία, Γαλλία και Κύπρο. Και είναι πολλοί εκείνοι που αγοράζουν από το εξωτερικό ή τα κάνουν δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που ζει στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρον έχει ότι μου στέλνουν πλακέτες και από το εξωτερικό (Αμερική, Σουηδία, Αγγλία)».

Ουσιαστικά μιλάμε για τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας;

«Ακριβώς. Τι εννοούμε με το όρο «Κυκλική Οικονομία»; Ότι ένα προϊόν που έχει φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, αφού τον ολοκληρώσει αντί να απορριφθεί, το μεταμορφώνουμε σε κάτι τελείως διαφορετικό , δηλαδή του αλλάζουμε την χρήση και του προσθέτουμε αξία».

Θεωρείς πως πλέον στο σημείο που έχουμε φθάσει η ανακύκλωση είναι επιτακτική;

«Πολύ φοβάμαι ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η σωστή ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική. Ο πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί μέσα από το διαδίκτυο ή με ένα τηλεφώνημα στον Δήμο του για το ποια υλικά ανακυκλώνονται στο μέρος που ζει.

Εδώ και κάποια χρόνια ασχολούμαι με το «zero waste» , δηλαδή τα «μηδενικά απορρίμματα». Επί της ουσίας μειώνουμε την αγορά πραγμάτων που βρίσκονται σε πλαστική συσκευασία (και όχι μόνο), όπως, σαμπουάν, καθαριστικά σπιτιού, πλαστικά μπουκάλια κ.ά, φροντίζουμε τα τρόφιμα που θα αγοράσουμε να είναι από ντόπιους παραγωγούς, ώστε να μην σπαταλιέται περίσσια ενέργεια, δεν πετάμε τα αποτσίγαρά μας κάτω στο δρόμο κ.ο.κ.

Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που οφείλουμε να κάνουμε ατομικά για μας, γιατί μας αξίζει το καθαρό περιβάλλον, μας αξίζει η καθαρή θάλασσα, μας αξίζει το πράσινο, μας αξίζει να είμαστε υγιείς».

Τέλος αν χάριζες μια σου δημιουργία σε αυτούς τους ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για το κλίμα του πλανήτη, ποια θα ήταν αυτή και τι θα συμβόλιζε;

«Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν την ερώτηση! Μου αρέσει πολύ και είναι μια ερώτηση που δεν μου έχουν ξανακάνει.

Το 2019 στο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασα τον πλανήτη μας, ένα μεγάλο μαγνητικό παζλ φτιαγμένο από μητρικές κάρτες, το οποίο συναρμολογούσαν τα παιδιά και μετά ζωγράφιζαν στο υπόλοιπο μέρος του πίνακα που ήταν η θάλασσα».

Θα τους έκανα δώρο τον πλανήτη με τις ζωγραφιές και τα μηνύματα των παιδιών, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας, το ίδιο είναι και ο πλανήτης. Χωρίς παιδιά δεν υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα και χωρίς πλανήτη πάλι δεν υπάρχει ανθρωπότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.