ΦΑΡΜΑΚΟ

Ολοκλήρωση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες ζητά ο υπουργός Οικονομίας

Ολοκλήρωση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες ζητά ο υπουργός Οικονομίας

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», την Πέμπτη (25/05/2017).

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγικές δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας, αμέσως μετά τα πετρελαιοειδή, σύμφωνα με έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το 2015.

«Η ταχύτερη έξοδος του κλάδου από την οικονομική ύφεση, όταν "στέναζε" σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, έλλειψης ρευστότητας και αντιαναπτυξιακών μέτρων, οφείλεται ακριβώς σε αυτή την εντυπωσιακή εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία επιβεβαιώνει την υψηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα κυκλοφορούν στα 3/4 των χωρών του κόσμου. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.

«Μάλιστα, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έδειχνε να βελτιώνεται το 2016 λόγω αυτής της εξαγωγικής δυναμικής, τάση που μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα έτη εφόσον βελτιωθεί το γενικότερο περιβάλλον» πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες, ώστε να ενθαρρυνθεί και να προωθηθεί η ανάπτυξή τους, με την παράλληλη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος χωρίς ξαφνικές αλλαγές, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις