ΥΓΕΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτό είναι το εγχειρίδιο για τον εμβολιασμό στα 1.088 εμβολιαστικά κέντρα

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτό είναι το εγχειρίδιο για τον εμβολιασμό στα 1.088 εμβολιαστικά κέντρα

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας εστάλη το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη εκδοχή του εγχειρίδιου για τον εμβολιασμό ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Στις 64 σελίδες που παρουσιάζει αποκλειστικά το Newsbomb.gr περιγράφονται κατά κεφάλαια αρχικά τα συμπτώματα, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της covid-19, οι ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, τα διαθέσιμα εμβόλια, η αποθήκευση, η μεταφορά και η διάθεσή τους, το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το εμβολιαστικό κέντρο και η διαδικασία εμβολιασμού, οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η αντιμετώπιση σφαλμάτων κατά τη χορήγηση των εμβολίων.

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει και παραρτήματα στα οποία μεταξύ άλλων υπάρχει και το ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να συμπληρώνεται πριν τον εμβολιασμό, η φόρμα συγκατάθεσης και η αντιμετώπιση τυχόν αναφυλαξίας με την περιγραφή του αλγορίθμου διαχείρισης ενός τέτοιου περιστατικού.

Η συμπτωματολογία για Covid-19

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Ειδικά για το πρόγραμμα εμβολιασμού στο εγχειρίδιο περιγράφεται ότι αυτός «διαμορφώνεται με κριτήρια προτεραιοποίησης και απευθύνεται σε ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης ή θνησιμότητας και επιπλοκών, όπως οι υγειονομικοί, οι διαμένοντες και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης καθώς και οι ευπαθείς ομάδες με βάση την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα».

Σημειώνεται επίσης ότι «τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος εκπαιδευτικού εγχειριδίου δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη ή μη εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν με covid-19».

Στο κεφάλαιο για το εμβόλιο της Pfizer σημειώνεται ότι «πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων».

Όσον αφορά τα παιδιά, στο ίδιο κεφάλαιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου covid-19 στα παιδιά. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης σοβαρής νόσου covid-19».

Οι οδηγίες για τα παιδιά

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρεται ότι «οι συχνότερες σε συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης (>80%), κόπωση (>60%), κεφαλαλγία (>50%), μυαλγία (>30%), ρίγη (>30%), αρθραλγία (>20%) και πυρετός (>10%>) που ήταν συνήθως ήπιας ή μέτριας έντασης ενώ εμφάνιζαν υποχώρηση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Ανάλογα κεφάλαια περιλαμβάνονται και στα κεφάλαια για τα εμβόλια της Moderna και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εμβολιασμός

Στο κεφάλαιο περί εμβολιασμού αφού δίνονται γενικές οδηγίες για τα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνονται τόσο πριν όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πραγματοποίηση του, γίνεται λεπτομερής περιγραφή του «πλαισίου ενδομυϊκής χορήγησης», το πού, το πώς και με ποια βελόνα θα γίνεται το εμβόλιο.

Στις οδηγίες σημειώνεται, δε, ότι ο εμβολιαζόμενος «δεν χρειάζεται να παραμείνει περισσότερο 15 λεπτά – χρόνος που απαιτείται για την ενημέρωση και τη συμπλήρωση των εντύπων» ενώ περιλαμβάνονται και τρεις ειδικές περιπτώσεις για ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία ή διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, για άτομα με διαταραχές αιμόστασης και για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά.

Η διαδικασία εμβολιασμού
Η διαδικασία εμβολιασμού

Στο εγχειρίδιο περιγράφεται, ακόμα, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητης ενέργειας και το ποιες υπηρεσίες και πώς θα πρέπει να ενημερώνονται.

Το ερωτηματολόγιο

Στα παραρτήματα του εγχειριδίου περιλαμβάνεται και το σύντομο ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι ενήλικες πριν τον εμβολιασμό όπου μεταξύ άλλων θα καλούνται να απαντήσουν αν έχουν κάποια γνωστή αλλεργία, αν είχαν κάποια σημαντική αντίδραση μετά από εμβολιασμό και αν έχουν διαγνωστεί με Covid-19.

To ερωτηματολόγιο

Οι οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer

Ξεχωριστό παράρτημα περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο για την σωστή αποθήκευση, προετοιμασία και χορήγηση του εμβολίου της Pfizer που κατά τα φαινόμενα θα είναι το πρώτο που θα έρθει στην Ελλάδα.

Οι οδηγίες για το εμβόλιο της Pfizer
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε μητέρα στη ΜΕΘ και δίπλα διασωληνωμένος ο 37χρονος γιος της