ΥΓΕΙΑ

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοσοκατεσταλμένοι και βαριά πάσχοντες ξεκινούν τον νέο γύρο εμβολιασμών

Τέταρτη δόση εμβολίου
Έξι μήνες μετά από την τρίτη
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κύβος ερρίφθη για τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού (και τέταρτη συνολικά), η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες και τους βαριά πάσχοντες.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συζητήσει ήδη το θέμα και στη συνεδρίαση της Τρίτης (11/01/2021) αναμένεται να οριστικοποιήσει τις συστάσεις της για την τέταρτη δόση στις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέταρτη δόση θα πραγματοποιείται έξι μήνες μετά από την τρίτη, ενώ η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίγει δύο εβδομάδες πριν «κλείσει» το εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ βρίσκεται πιο «μπροστά» στη χορήγηση τέταρτης δόσης, όπως είχε συμβεί άλλωστε και με τις προηγούμενες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς ομάδες, ενώ εγκρίθηκε και ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών. Πάντως, στο τέλος Δεκεμβρίου ανέβαλε τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με την τέταρτη δόση, υπό το φως στοιχείων που έδειχναν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Πάντως, οι παραγωγοί των mRNA εμβολίων, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech καθώς και Moderna, έχουν προϊδεάσει ότι μάλλον θα χρειαστούν όλοι μία τέταρτη δόση. Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer την τοποθέτησε μέσα στην άνοιξη, με το προσαρμοσμένο εμβόλιο της εταιρείας στη μετάλλαξη Όμικρον να είναι έτοιμο τον Μάρτιο, εφόσον χρειαστεί. Από την άλλη, ο CEO της Moderna τοποθέτησε τη δεύτερη ενισχυτική δόση μέσα στο φθινόπωρο.

Προς το παρόν, στη χώρα μας η τρίτη δόση είναι αυτή που θα πρέπει να διενεργηθεί από όλους τους πολίτες, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως μέσα στον Ιανουάριο μπαίνει σε εφαρμογή το πρόστιμο των 100 ευρώ για όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη τουλάχιστον δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Βρέθηκαν 14.000 κρούσματα από τα self test σε μαθητές και καθηγητές

Survivor: Τα δάκρυα της Μυριέλλας Κουρέντη και το «δεν το μετανιώνω» του Κατσαούνη μετά το φιλί

ΗΠΑ: Συγκλονιστική διάσωση πιλότου λίγο πριν τον συνθλίψει διερχόμενο τρένο - Δείτε βίντεο