ΥΓΕΙΑ

«Κανένας Μόνος στην Πανδημία»: Πάνω από 12.000 άτομα έχουν λάβει ψυχολογική υποστήριξη

Ζωή Ράπτη
Εκδήλωση στο ΕΒΕΑ με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Εργασία στην πανδημία και μετά»
Υπ. Υγ.

Το νοσοκομείο ΚΑΤ επισκέφθηκε την Πέμπτη (24/03/2022), η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η κυρία Ράπτη συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ιωάννη Ηλιόπουλο, τον Αναπληρωτή Διοικητή Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Χρυσόστομο Μαλτέζο, τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου – Λύτρα, μαζί με άλλα στελέχη και ψυχολόγους, εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Η Υφυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», στο πλαίσιο του οποίου ενισχύθηκε η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κυρία Ράπτη με τη διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤFacebook

Το γραφείο ψυχολόγων του ΚΑΤ ενισχύθηκε με δύο ειδικές θεραπεύτριες προερχόμενες από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από τον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υγείας ΕΠΑΨΥ, με ειδική χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας. Συνολικά μέσω του προγράμματος έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής 50 ιατροί και 80 νοσηλευτές του Νοσοκομείου.

Στο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αναφέρθηκε η κυρία Ράπτη και κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Εργασία στην πανδημία και μετά», την Τετάρτη (23/03/2022). Συνολικά έχουν υποστηριχθεί πάνω από 12.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό, νοσηλευόμενους με covid-19 και τις οικογένειές τους, καθώς και επαγγελματίες υγείας μέσα στα νοσοκομεία, μέσω τηλεσυμβουλευτικής.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ψυχικής Υγείας» βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του, είπε επίσης η Υφυπουργός. Έμφαση δίνεται στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, η οποία έχει αναδειχτεί σε διακριτό άξονα. Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην ανάπτυξη 7 κέντρων ημέρας ειδικά για εργαζόμενους, προγραμμάτων επιμόρφωσης των ιατρών εργασίας ως τμήμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και προγραμμάτων ένταξης στην αγορά εργασίας ατόμων με ψυχικά προβλήματα και προγραμμάτων για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχοεκπαιδεύσης εργαζομένων και ανέργων.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχική υγεία: Εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας, το εγχειρίδιο για παιδιά και εφήβους του ΠΟΥ