ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα long Covid-19 ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη

Νέα έρευνα: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα long covid-19 ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη
O εμβολιασμός μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επίμονων για μήνες συμπτωμάτων που αφήνει η νόσος.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, το σύνδρομο long Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού.

Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επίμονων για μήνες συμπτωμάτων που αφήνει η νόσος».

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την πιθανότητα λοίμωξης, μετάδοσης του ιού, νοσηλείας και θανάτου. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι «αποτρέπουν σε έναν βαθμό τη μακρόχρονη Covid-19, ακόμη κι αν έχουν γίνει μετά την αρχική λοίμωξη».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Αγιουμπχανί του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 28.356 ανθρώπους, από 18 έως 69 ετών (μέση ηλικία τα 46 έτη), που είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μετά από θετικό τεστ για κορονοϊό. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια τουλάχιστον επί επτά μήνες για την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων μακράς Covid-19.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ήπια έως σοβαρά συμπτώματα long Covid-19 είχε ο ένας στους τέσσερις (24%). Το 44% με long Covid-19 είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν αρκετά σοβαρά για να δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Ο εμβολιασμός με μία δόση σχετιζόταν με μία αρχική μείωση κατά 13% στην πιθανότητα long Covid-19, ενώ η δεύτερη δόση επέφερε μία επιπρόσθετη μείωση κατά 9%. Η μείωση του κινδύνου long Covid-19 ήταν αισθητή για εννέα εβδομάδες κατά μέσο όρο μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «τα ευρήματα δείχνουν πως ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί μπορεί να σχετίζεται με μία μείωση της long Covid-19 στον πληθυσμό, τουλάχιστον κατά τους πρώτους λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό».

Τα οφέλη, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ίδια για όλους και δεν έχουν κατανοηθεί ακόμη πλήρως οι βιολογικοί μηχανισμοί που μειώνουν τα συμπτώματα της long Covid-19 μετά τον εμβολιασμό μερικών ανθρώπων αλλά όχι όλων.

«Δυστυχώς, πολλά άγνωστά πράγματα παραμένουν σχετικά με την πρόγνωση της long Covid-19, μεταξύ άλλων η επίπτωση των ενισχυτικών δόσεων ή της επαναλοίμωξης», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η διάρκεια της μακράς Covid-19 είναι κατά μέσο όρο 4,5 μήνες

Μία δεύτερη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι το 76% των Αμερικανών που διαγνώστηκαν με long Covid-19, δηλαδή οι τρεις στους τέσσερις, δεν είχαν προηγουμένως νοσήσει τόσο σοβαρά ώστε να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, το ένα τρίτο όσων εμφάνισαν μακρά Covid-19 δεν είχαν κάποια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση και ήταν γενικά υγιείς.

Παρά το γεγονός ότι όσοι νοσηλεύτηκαν μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια long Covid-19, η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό FAIR Health, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνει ότι ακόμη και άνθρωποι που νόσησαν σχετικά ήπια ή που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, είναι δυνατό μετά να ταλαιπωρούνται από επίμονο long Covid σύνδρομο, με συμπτώματα όπως μεγάλη κόπωση, δύσπνοια, πόνοι, διαταραχή ύπνου, καρδιακή αρρυθμία, προβλήματα μνήμης, άγχος κ.ά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η διάρκεια της long Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το 35% των ασθενών με επίμονα συμπτώματα ήταν 36 έως 50 ετών, το 17% 23 έως 35 ετών, το 7% 13-22 ετών και το 4% κάτω των 12 ετών, γεγονός που δείχνει ότι η long Covid-19 δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Το 60% με long Covid-19 ήταν γυναίκες, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι αυτές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για μακρόχρονα συμπτώματα. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είχαν αναπνευστικά συμπτώματα, το ένα πέμπτο επίμονο βήχα και το 17% κόπωση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι αν κάποιος νοσηλευτεί μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, μετά εμφανίζει μεγαλύτερο κίνδυνο για long Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «το long Covid σύνδρομο πρόκειται στο μέλλον να γίνει μία από τις πιο συνηθισμένες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test σήμερα Πέμπτη (19/5) σε 182 σημεία σε όλη τη χώρα