ΥΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκή βοήθεια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τον μηχανισμό HTA

Υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας
Υπ. Υγ.

Συνάντηση του υπουργού Υγείας και του γενικού διευθυντή της DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε το υπουργείο Υγείας, για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού Aξιολόγησης Tεχνολογιών Υγείας (HTA). Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε χθες, Πέμπτη (16/11/2023), με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής και στελέχη της DG Reform.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της τεχνικής βοήθειας από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Υγείας στους παραπάνω δύο άξονες. Για τη μεν ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το υπουργείο Υγείας θέλει να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Βαρτζόπουλος, έχει συζητήσει με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν, τις δυνατότητες για απευθείας χρηματοδότηση, προμήθεια υπηρεσιών, εκπαιδευτικές δράσεις και μεταφορά βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Ως προς την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει προαναγγείλει αλλαγές. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, η οποία θα μετεξελιχθεί σε μηχανισμό HTA. Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ΕΟΦ, ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει άμεσα προσλήψεις και ως δεύτερο βήμα τη δημιουργία του μηχανισμού αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας HΤA. «Προχωράμε γρήγορα ούτως ώστε να στήσουμε εντός του ΕΟΦ τον μηχανισμό αξιολόγησης, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δικής σας δουλειάς. Η σημερινή Επιτροπή Αξιολόγησης, οι μηχανισμοί αξιολόγησης που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη να είναι οργανικά δεμένοι ως δραστηριότητα με τον ΕΟΦ, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας και των φαρμάκων. Μέσα στο 2025 θα αποκτήσουμε ευρωπαϊκή ενιαία πολιτική αξιολόγησης που θα βοηθήσει να μετράμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να εφαρμόσουμε ενιαία πολιτική» έχει δηλώσει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας φέρνει αλλαγές με τις οποίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας. Αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός μηχανισμού για συλλογικές κλινικές αξιολογήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη-μέλη σαν βάση για τις δικές τους αποφάσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων προϊόντων. Ο νέος κανονισμός θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην θέσπιση κανόνων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και σε διακρατικές συνεργασίες σε αυτούς τομείς.

Σχετικές ειδήσεις