Στα σκουπίδια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό στην ΕΕ - Ανάλυση του Politico

Σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμάται το κόστος των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.  

COVID-19
Οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν σε συλλογικό επίπεδο 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων
AP
1'

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού κατέληξαν στα αζήτητα και αφού έληξαν πήγαν προς καταστροφή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει το Politico.

Οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν σε συλλογικό επίπεδο 1,5 δισ. δόσεις από το τέλος του 2020, όταν εγκρίθηκαν τα εμβόλια κατά της covid-19. Σύμφωνα με ανάλυση της ηλεκτρονικής έκδοσης, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχεί σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Εσθονία, με δεύτερη τη Γερμανία. Αν γίνει προβολή του μέσου ρυθμού απόρριψης και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Πολλές ερωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα σκουπίδια. Επομένως, οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από 19 ευρωπαϊκές χώρες και στις τιμές των εμβολίων που έχουν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ. Με βάση αυτά, η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζει, τέλος, το Politico, η Κομισιόν έχει επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση προμήθειας των εμβολίων για την covid-19, ωστόσο τα κράτη-μέλη δεσμεύονται τουλάχιστον έως το 2027 να προμηθεύονται νέες δόσεις εμβολίων, ανάλογα και με τις παραλλαγές του κορονοϊού που επικρατούν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή