ΥΓΕΙΑ

Δικλείδες ασφαλείας για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας

Δικλείδες ασφαλείας για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας
EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Σε Κέντρα Υγείας θα μπορεί να πραγματοποιείται στο εξής, η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων σε χρόνιους ασθενείς. Για το σκοπό αυτό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ζήτησε από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να αποστείλουν άμεσα τα Κέντρα Υγείας τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν, από άποψη προσωπικού και εξοπλισμού.

Ως δικαίωση θεωρεί την απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α). Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α είχε θέσει επανειλημμένα το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνεται η έγχυση φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς και συγκεκριμένα σε ρευματοπαθείς, σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως ανέφερε στην επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Μάρτιο του 2017, πρακτικά τα Κέντρα Υγείας διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά. Με μια βραχύχρονη εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των αντιρευματικών φαρμάκων, θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς κυρίως της περιφέρειας, όπου η πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι προβληματική. Έτσι, περιορίζεται η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα νοσοκομεία και αποφεύγεται η επιβάρυνση του συστήματος υγείας και των ασθενών λόγω των μετακινήσεων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, πάντως, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την προστασία της υγείας των ασθενών. Επί της αρχής εγκρίνει την απόφαση υπουργείου Υγείας, ωστόσο με επιστολή προς τον κ. Γιαννόπουλο ζητεί δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί εμπράκτως η προάσπιση της υγείας των ασθενών.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (Ε.ΡΕ-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, καθώς και εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα Ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς. Είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα Ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση) όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψης απόφασης για τη διακοπή η συνέχιση της έγχυσης, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις