ΥΓΕΙΑ

«Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός για την Υγεία - Παροχές χωρίς κρατική χρηματοδότηση

«Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός για την Υγεία - Παροχές χωρίς κρατική χρηματοδότηση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων της Υγείας στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, αλλά και σε όσα υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στη Βουλή, τη Δευτέρα (17/12/2018).

Η συνολική κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία είναι μειωμένη και το 2019, σε συνέχεια των αλλεπάλληλων περικοπών των προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση, όμως, μιλάει για αύξηση και χαρακτηρίζει παραπειστική την κριτική που δέχεται. Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση του ορίου δαπανών για το ΕΣΥ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, όπως είναι τα 770 εκατ. ευρώ από την εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τον κλάδο Υγείας, από το 1 ευρώ ανά συνταγή, και κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις επιστροφές και υποχρεωτικές εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Το ποσό αυτό αναμένεται φέτος να φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε μεν ότι η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, απέφυγε να εξηγήσει όμως από πού προέρχονται αυτοί οι πόροι. Αντίθετα, αναφέρθηκε σε παροχές για την κάλυψη του κόστους των οποίων δεν έχει προβλεφθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ξεκαθαρίζει την εικόνα των αριθμών που παρουσίασε η κυβέρνηση για την Υγεία, όσον αφορά στο φάρμακο. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε ότι το 2018 υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο. Επίσης, ότι το πρώτο 11μηνο του 2018, συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ για 852.000 ανασφάλιστους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των ανασφάλιστων είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ, και για εξετάσεις και για φάρμακα.

Για το 2019 ανακοινώθηκε:

- Παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.

- Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

- Δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο ΣΦΕΕ διευκρινίζει:

1. Η ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!

2. Η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων.

3. Χαιρετίζουμε την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής.

4. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.

Αντιδράσεις υπάρχουν, όμως, και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλει τη μείωση της κρατικής δαπάνης για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνει, στα δημόσια νοσοκομεία δόθηκαν 1,654 εκατ. ευρώ το 2013, το 2014 1,499 εκατ. ευρώ, το 2015 1,067 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μεταξύ 2013 και 2019 υπάρχει μείωση κατά 30,3% με τις φετινές δαπάνες να μειώνονται κατά 65 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ταυτόχρονα, από τα χρήματα που έχει κόψει από τα δημόσια νοσοκομεία δίνει 30 εκατ. ευρώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η κρατική δε επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ παραμένει σταθερή που σημαίνει ότι ούτε φέτος ο οργανισμός θα μπορέσει να πληρώσει τα πολλαπλά χρέη του προς τα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Η πάγια θέση της Ένωσης ήταν και παραμένει ότι η πλήρης χρηματοδότηση των νοσοκομείων οφείλει να γίνεται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση της κρατικής δαπάνης για τα δημόσια νοσοκομεία.

Για προϋπολογισμό λιτότητας κάνει λόγο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ειδικότερα ο προϋπολογισμός για την Υγεία εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας βρίσκονται στο 6%. Η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη, στερεί από πολλούς πολίτες φάρμακα και εξετάσεις με τελικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους και το μεγάλο κοινωνικό κόστος το οποίο επιφέρει, αναφέρει ο ΠΙΣ. Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όσο και στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές.