ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

''Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους''

''Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους''
«Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου...

«Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ και την ΕΕ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι συζητά με κατόχους ελληνικών ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους. «Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις» δήλωσε, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους έλληνες πολίτες ή το ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφει η χώρα στη μείωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και στα αντιδημοφιλή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου, τον προσεχή Μάρτιο. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλλουμε για την επόμενη δόση ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στο πακέτο αποκρατικοποιήσεων στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι τα έσοδα αναμένεται ότι θα φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ το 2011, ενώ θα προστεθούν άλλα 6 δισ. ευρώ κατά τη διετία 2012-2013. Οι αποκρατικοποιήσεις θα συμπεριλάβουν αεροδρόμια, ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία του δημοσίου και πώληση αδειών τυχερών παιγνίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις διεθνείς αγορές το 2011. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι οι συνομιλίες για την αγορά ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το χρόνο ή το ποσό της αγοράς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου «συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και όχι μόνον όσων δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα κράτη-μέλη θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, προκειμένου να βγουν οι χώρες από την κρίση.

Πηγή: newscode.gr