ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

To Kίεβο διακηρύσσει «σφράγισμα» ουκρανορωσικών συνόρων και αμέσως το αναιρεί

To Kίεβο διακηρύσσει «σφράγισμα» ουκρανορωσικών συνόρων και αμέσως το αναιρεί

Tηλεφωνική συνομιλία αναμένεται να έχει τα επόμενα 24ωρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τη σημασία της επαφής υπογράμμισε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για διεθνή ζητήματα Γιούρι Ουσακόφ, χωρίς να διευκρινίσει ότι (πιθανώτατα) η πρωτοβουλία ανήκει στη ρωσική πλευρά. Τηλεφωνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν και με τους κομβικούς Ευρωπαίους ηγέτες, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ την Τρίτη ο Ρώσος ηγέτης μεταβαίνει στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ.

Η τηλεφωνική συνομλία Πούτιν-Ομπάμα θα συμπεριλάβει κατά το Κρεμλίνο, που την ετοιμάζει εντατικά, όχι μόνο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αλλά και την όξυνση των συγκρούσεων σε Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ουσακόφ, μπορεί οι δύο πρόεδροι να έχουν πολύν καιρό να συνομιλήσουν τηλεφωνικά, όμως συζήτησαν δύο φορές κατά τη διάρκεια των εορτασμών στην Νορμανδία.

«Θα αξιοποιήσουμε την επίσκεωη στην Αυστρία, ώστε να πραγματοποιήσουμε έναν ακόμη συντονισμό με τον εν ενεργεία πρόεδρο του ΟΑΣΕ και πρόεδρο της Ελβετίας Μπουρκχάλτερ, ο οποίος θα έρθει ειδικά για το σκοπό αυτό στη Βιέννη», είπε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου και πρώην πρέσβης της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Ουσακόφ καταδίκασε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις «αντιπαραγωγικές» και ειρωνεύτηκε ότι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι παρόμοια όπως η αυστραλιανή «μαύρη λίστα», την οποία φυσικά ουδείς ποτέ πήρε χαμπάρι.

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου επίσης υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία. «Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες απλώς ενισχύονται σε ένα βαθμό, λόγω της κατάστασης στη γείτονα χώρα» και τη σχετική πληροφορία ανέφερε ο Β.Πούτιν στους δύο συνομιλητές τους Μέρκελ και Ολάντ.
Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, το θέμα συζήτησε τηλεφωνικά αργά χθες ο Β.Πούτιν με τον Πετρό Ποροσένκο, ενώ την ίδια στιγμή το Κίεβο πρώτα ανακοίνωνε και κατόπιν αναιρούσε την είδηση ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του όλα τα φυλάκια στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας στην εξεγερμένη περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Ο νέος ηγέτης του Κιέβου είχε απαιτήσει από τους στρατιωτικούς της χώρας του να έχουν προ πολλού «σφραγίσει» τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, στόχος, που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος. Πριν από λίγο σήμερα ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας της χώρας Μιχαήλ Κόβαλ διακήρυξαν ότι τα ουκρανορωσικά σύνορα «σφραγίστηκαν» από τις ουκρανικές δυνάμεις, πληροφορία, που αμέσως μετά διέψευσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Εάν τα σύνορα ήταν υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων μας, θα μεταδίδαμε πρώτα απ΄όλα αυτή την είδηση και αυτό θα ήταν ένα στάδιο νίκης και καμπής για το σχέδιο του προέδρου. Προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει και απλώς μιλούμε για τη δυναμική να αποκτήσουμε τον έλεγχο του εδάφους μας», είπε ο Βλαντίμιρ Τσεποβόι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Οι υπηρεσίες Τύπου των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ διέψευσαν ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε συντριπτική μεταβολή στην υπάρχουσα έως σήμερα κατάσταση, σύμφωνα με την οποία αρκετά φυλάκια των ουκρανορωσικών συνόρων στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ ελέγχονται από τους εξεγερμένους κατά του Κιέβου αντάρτες. «Πρόκειται για μια ακόμη διαρροή, απαραίτητη λόγω της πλήρους κατάρρευσης της ειδικής επιχείρησης των ουκρανικών στρατευμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου, που σχολιάζει ότι «η ουκρανική πλευρά για άλλη μια φορά περιγράφει το επιθυμητό για την ίδια ως γεγονός»…

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο των συνόρων

ΟΗE: Oι ένοπλοι αυτονομιστές οδηγούν την Ουκρανία σε αδιέξοδο

Λουγκάνσκ: Νεκροί ένας δημοσιογράφος και ένας τεχνικός από επιθέσεις