ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Oι ροδακινοπαραγωγοί επιμένουν και θέλουν να κρατηθούν στη ρωσική αγορά…

Oι ροδακινοπαραγωγοί επιμένουν και θέλουν να κρατηθούν στη ρωσική αγορά…

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα χάσει τα μερίδιά της, η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για να μην την «κακοχαρακτηρίσουν» οι Βρυξέλλες…

Oλοκληρώθηκε με θαρραλέα εν μέσω κυρώσεων συμμετοχή από πλευράς Ελλήνων παραγωγών η 23η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων της Μόσχας World Food, στους συμμετέχοντες της οποίας αντικατοπτρίστηκαν τα νέα δεδομένα και οι νέες τάσεις, που διαγράφονται στη ρωσική αγορά.

Μεταξύ 1.600 συνολικά περιπτέρων υπήρχαν 17 ελληνικά και 3 κυπριακά έναντι, για παράδειγμα, 68 της Τουρκίας, 28 της Ιταλίας, 25 της Ισπανίας, 15 της Γαλλίας, 16 των Σκοπίων, 11 της Γερμανίας, 7 της Σερβίας, 9 της Συρίας, 3 της Ουκρανίας, 3 των ΗΠΑ και 289 της Κίνας.

Ξεχώρισαν ειδικά οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί, η προωθητική κοινοπραξία των οποίων «Think Peach», διοργάνωσε στο πλαίσιο ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος μεγάλη εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου για Ρώσους δημοσιογράφους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακή συμμετοχή, αναδεικνύοντας τη σημασία τέτοιων δραστηριοτήτων ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο ώστε να μη χαθεί η ρωσική αγορά για τα ελληνικά φρούτα.

Την ανάγκη αυτή υπογράμμισαν όλοι οι εκπρόσωποι των 8 συνεταιρισμών και ενώσεων παραγωγής φρούτων, κονσερβών και χυμών, που συσπειρώνονται στο πρόγραμμα (ΑΛΜΜΕ, Άμμου Βεροίας «Ν.Αλιάκμων», Βελβενδού «Η Δήμητρα», Επισκοπής Ανθεμίων, Μέσης, Μελίκης, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και ΑΣΟΠ Επισκοπής) και μαζί με άλλους Έλληνες παραγωγούς κατείχαν το 30-35 % της ρωσικής αγοράς, όμως υποχρεώθηκαν λόγω του εμπορικού πολέμου, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να χάσουν την προνομιούχα θέση τους.

Σύμφωνα με τους ομιλητές της εντυπωσιακής εκδήλωσης, που αποτέλεσε συνέχεια πρόσφατης μεγάλης αποστολής ρωσικών ΜΜΕ στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, η έως τώρα απώλεια για τη φετινή σεζόν κινείται στα 32 εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και στα ταμεία των συνεταιρισμών υπό διαφορετικές συνθήκες.

Άγνωστο αν υπάκουε σε οδηγίες από το ΥΠΕΞ μας, να κρατήσει «συνεσταλμένους τόνους», πάντως η ελληνική Πρεσβεία εκπροσωπήθηκε στην έκθεση τροφίμων σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς παρουσία του Έλληνα επιτετραμμένου, που θα έπρεπε κανονικά, όπως πέρυσι, να εκπροσωπήσει στο ανώτατο επίπεδο την (πάλι απούσα σε άδεια διαρκείας) πρέσβη μας κ. Κουμανάκου.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, όπως άλλωστε συνέβη και πρόσφατα με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, εγκωμίασαν για άλλη μια φορά τα ελληνικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας την «ειδική σχέση» της Ελλάδας με τη ρωσική κοινή γνώμη, που δυστυχώς συστηματικά αγνοείται ή και σαμποτάρεται, αντί να υποδαυλίζεται από τις επίσημες ελληνικές Αρχές με κάθε ευκαιρία.

Στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ του Σότσι, από όπου απουσίαζαν συστηματικά οποιοιδήποτε Έλληνες εκπρόσωποι ακόμη και τις «καλές εποχές», παρά το γεγονός ότι παρευρίσκεται σύσσωμη η ρωσική ηγεσία, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβαρκόβιτς επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι αισιοδοξεί πως η ιστορία με τις κυρώσεις δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι σύντομα οι ευρω-ρωσικές σχέσεις θα επανέλθουν στο φυσιολογικό και απαραίτητο στις δύο πλευρές επίπεδο ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ βέβαια η ΕΕ θα υποχρεωθεί «να πληρώσει για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το μερίδιό της στη ρωσική αγορά», καθώς οι θέσεις των Ευρωπαίων παραγωγών σε αυτήν θα είναι κατηλειμμένες από Ρώσους ή άλλους ξένους εταίρους και «δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτές». Ως γνωστόν «μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται» κι αν κοιμηθεί λίγο ακόμη ύπνο βαθύ η ελληνική κυβέρνηση ως προς τη «ρωσική κατεύθυνση» της εξωτερικής μας πολιτικής, σύντομα θα μιλάμε πλέον μόνο για το παρελθόν των ελληνορωσικών σχέσεων…

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία (vids)