ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Folli Follie: Το χρονικό της κατάρρευσης - Ο βίος και η πολιτεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Folli Follie: Το χρονικό της κατάρρευσης - Ο βίος και η πολιτεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Η διαδρομή του πατριάρχη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, Δημήτρη, ξεκίνησε από τη Λαμία. Γνώρισε τη γυναίκα του Καίτη, ενώ σπούδαζε οικονομικά στο Μιλάνο.

Η αγάπη της Καίτης ήταν τα χειροποίητα κοσμήματα και ήταν εκείνη που άλλαξε την πορεία της ζωής του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ο συνδυασμός των ταλέντων τους και η διαπίστωση ότι υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρό στον τομέα του κοσμήματος, για καταναλωτές που δεν μπορούν να αγοράσουν το ακριβό χρυσό κόσμημα, αλλά δεν θέλουν και το φθηνό faux, τους οδήγησε στην δημιουργία της Folli Follie, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στο Κολωνάκι το 1982.

Το 1992 μπαίνει στην εταιρεία ο γιος τους, Τζώρτζης, αναλαμβάνοντας διεθνή επέκταση του ομίλου. Τρία χρόνια αργότερα, η Folli Follie εισέρχεται στην αγορά της Ιαπωνίας και αναπτύσσει καταστήματα σε σημαντικά εμπορικά σημεία της χώρας και το 1997 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μπαίνει στην αγορά της Κίνας με πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ.

Μεγάλες εξαγορές

Η εταιρεία παράλληλα τα επόμενα χρόνια προχωρά σε μεγάλες εξαγορές όπως εκείνης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών ενώ αργότερα ακολουθεί η εξαγορά της αγγλικής εταιρίας κοσμημάτων Links Of London.

Το 2011 ο Όμιλος Fosun International αποκτά μερίδιο 9,5% στον Όμιλο Folli Follie μέσω μετοχικής αύξησης. Μάλιστα λέγεται πως στην απόφαση του ισχυρού άνδρα της Fosun, Guo Guangchang, «μέτρησε» το γεγονός ότι η σύζυγός του ήταν πιστή πελάτισσα της Folli Follie. Η Fosun μερικά χρόνια μετά σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της FF Group. Τον Οκτώβριο του 2012 ο Όμιλος ανακοινώνει ότι έχει υπογράψει συμφωνία για πώληση του 51% του κλάδου της ταξιδιωτικής λιανικής στην ελβετική Dufry AG. Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακοινώνεται η πώληση και του υπόλοιπου 49% του κλάδου στην Dufry AG και ο Όμιλος Folli Follie εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην Dufry. Το πρακτορείο Bloomberg αναδεικνύει το 2014 τον ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ως έναν αναδυόμενο δισεκατομμυριούχο και τον συμπεριλαμβάνει στον σχετικό δείκτη που καταρτίζει.

Η έκθεση – βόμβα

Οι τριγμοί για τον ελληνικό όμιλο ξεκινούν το Μάιο του 2018, όταν στις 4 του συγκεκριμένου μήνα έπεσε σαν «βόμβα» η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM με την οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie. Στην έκθεση αυτή το fund υποστήριζε ότι οι πωλήσεις του ελληνικού ομίλου στην Κίνα και τα εκατοντάδες σημεία πώλησης που εγγράφει στις επίσημες καταστάσεις του είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υπερεκτιμημένα. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Folli Follie απαντούσε ότι ο ισχυρισμός του QCM είναι «ανυπόστατος, ψευδής, συκοφαντικός και παραπλανητικός, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της»

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του hedge fund, στον απόηχο της έκθεσης, η μετοχή της Folli Follie την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, υποχώρησε κατά 29,99%, με την τιμή της να υποχωρεί στα επίπεδα των 10,74 ευρώ, χάνοντας κεφαλαιοποίηση της τάξεως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η μετοχή «κλείδωσε» και στο -29,98% και τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018. Στην τρίτη συνεδρίαση μετά τις αποκαλύψεις του fund κι ενώ συνεχίζονταν οι ανακοινώσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα στο fund και τη διοίκηση της εταιρείας, στις 8 Μαΐου η μετοχή κατέγραψε άνοδο 13,7%. Τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε έπειτα από σχετικό αίτημα της εταιρείας, στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πόρισμα- κόλαφος της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ντόμινο εξελίξεων στην FFGroup.

Τέλος εποχής για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Έπειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ της εταιρείας που ακολούθησε, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν την παραίτησή τους «προτείνοντας την άμεση αντικατάστασή τους από εγνωσμένου κύρους νέα μέλη που θα στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας για τη ριζική αναδιάρθρωσή της μέσω της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της». Λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου παραμένοντας ωστόσο στη διοίκηση ως μη εκτελεστικό μέλος, «για να συμβάλλει στο έργο και την προσπάθεια της νέας Διοίκησης». Το τέλος εποχής για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2019 με την αποχώρηση του γιου του ιδρυτή της εταιρείας.

Στη φυλακή πατέρας και γιος

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο ιδρυτής της εταιρείας κοσμημάτων Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην 35η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που παρουσίαζε επί σειρά ετών ο Όμιλος Folli Follie, προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα, ενώ ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Πατέρας και γιος κατηγορούνται για συνολικά πέντε κακουργήματα, ενώ η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 100.000 ευρώ.

Τα Emails που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα

Πριν λίγες ημέρες το αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Folli Follie» ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αποκτώντας και πολιτική διάσταση, καθώς με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε στα πεπραγμένα του ομίλου προσκομίστηκαν στην ανάκριση στοιχεία που έχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενήργησε ο ελεγκτικός οίκος Price Waterhouse Coopers κοινοποίησε στην ανακρίτρια της υπόθεσης την έκθεση των ελεγκτών του, στην οποία φαίνεται να αξιοποιούνται στοιχεία από κατασχέσεις που έγιναν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εργαζομένων της Folli Follie τα οποία παραπέμπουν σε συνεννοήσεις με πολιτικά πρόσωπα για διευκολύνσεις που επεδίωκαν στελέχη του ομίλου τον Μάιο του 2018 και αφού είχε ξεσπάσει το λεγόμενο σκάνδαλο με τα οικονομικά δεδομένα της διεθνούς εταιρίας κοσμημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο πρώην υπουργοί και δύο βουλευτές, προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli Follie από τον Μάιο του 2018 και ενώ είχε ήδη αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Γίνεται αναφορά και σε προσπάθεια να πειστεί ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διευκολύνει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε email που λαμβάνει ο Τζώρτης Κουτσολιούτσος από υπάλληλο της εταιρείας του, τον Ν.Σ.

Στα email αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να είναι πρόθυμα να μπλοκάρουν συγκεκριμένες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Folli Follie. Μάλιστα σε ένα από τα email στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει ευνοϊκή τροπολογία για την εταιρεία. Συγκεκριμένα, στη δικογραφία που, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει άμεσα το δρόμο για τη Βουλή, περιλαμβάνονται τα εξής μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αποστολέα τον Ν. Σ και αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Τα παραπάνω στοιχεία θα ερευνηθούν από την Εισαγγελία. Η ανακρίτρια έχει αποστείλει ήδη τα στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά συγκεκριμένων προσώπων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από Εισαγγελέα. Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι η αξιολόγηση όσων περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλε η ανακρίτρια ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων από όσα αποκαλύπτει η επίμαχη, ενδιάμεση, έκθεση της PwC από διαχειριστικό έλεγχο που διενέργησε. Στην περίπτωση που ο Εισαγγελέας κρίνει ότι από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων, θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Βουλή για το σκέλος που αφορά πολιτικούς και θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για φυσικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.