ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Νομικός... «εξαγνισμός» του Χριστοφοράκου μέσω υποβρυχίων;

Νομικός... «εξαγνισμός» του Χριστοφοράκου μέσω υποβρυχίων;

Διαβάστε το πώς Έλληνας δικαστικός αιτιολογεί τη νομική απαλλαγή του Μιχάλη Ματαντού, ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων στο σκάνδαλο των υποβρυχίων που μοίραζε μίζες εκατομμυρίων ευρώ για να δοθεί η «δουλειά» στους Γερμανούς της Ferrostaal. - Πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βγάλει... λάδι και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αν δεν απορρίψει εμφατικά την πρόταση του αντεισαγγελέα Βεργώνη, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

ΕΓΕΙΡΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΒΕΡΓΩΝΗΣ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΤΑΝΤΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ενα σκάνδαλο μεγατόνων, 37 κατηγορούμενοι, 4 καταζητούμενοι, μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και μια δικογραφία που ανάμεσα σε όλα τα σοβαρά, εμπεριέχει και μια υποψία, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, «δημιουργίας δεδικασμένου», ικανού να βγάλει... λάδι όχι μόνο έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση, αλλά και έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές και καταζητούμενους στη χώρα μας, μιας άλλης υπόθεσης. Ο λόγος για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και το σκάνδαλο της Siemens.

Πώς μπορεί να συνδέεται το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των προμηθειών του ΥΠΕΘΑ με τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος των Γερμανών που λάδωναν κόμματα και πολιτικούς;

Στην Ελλάδα του 2015, τη χώρα που «ρήμαξαν» τα λαμόγια και οι δοσίλογοι, όλα γίνονται.

Αυτό, ωστόσο, το οποίο εξέπληξε είναι η επιλογή του Αντιεισαγγελέα Εφετών, Ευστάθιου Βεργώνη να υιοθετήσει συγκεκριμένη νομική θεωρία στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, η οποία εν οδηγεί στο να κηρυχθεί ως εν μέρει απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του Μιχαήλ Ματαντού.

Ο λόγος για τον εφοπλιστή που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο, μεσάζοντα της γερμανικής εταιρείας HDW/Ferrostaal και τον άνθρωπο που για λογαριασμό των Γερμανών «λάδωνε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο και όχι μόνο, ώστε να «κλειδώσει» την υπογραφή της σύμβασης για τα 3+1 νέα υποβρύχια ύψους 1.385.277.177 ευρώ, την επισκευή άλλων τριών υποβρυχίων τύπου 209, αξίας 826.173.947 ευρώ και την προμήθεια 54 συστημάτων K/B Stinger με τον εξοπλισμό αυτών, αξίας 135.000.000 ευρώ.

Ο Ματαντός λοιπόν που μοίραζε σαν... τραπουλόχαρτα τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ, προτείνεται από τον Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ευστάθιο Βεργώνη, στην ποινική δικογραφία που υπέβαλλε προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών στις 12 Δεκεμβρίου 2014, να πέσει στα μαλακά για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, λόγω... αλλοδαπού δεδικασμένου. Και τούτο, καθώς ο Ματαντός ακολούθησε το... παράδειγμα Χριστοφοράκου και επέλεξε να συνδιαλαγεί με τις γερμανικές αρχές και να εξασφαλίσει την προστασία τους, ακριβώς με το καθεστώς που απολαμβάνει και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρωταγωνιστής και καταζητούμενος στη χώρα μας για το σκάνδαλο της Siemens. H δε γερμανική δικαιοσύνη, φρόντισε από την πλευρά της να αναστείλει οριστικά και αμετάκλητα την κατ' αυτού ποινική διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 153 α του γερμανικού Κώδικα ποινικής διαδικασίας, με τον κατηγορούμενο να εξασφαλίζει την παύση της ποινικής δίωξης καταβάλλοντας στις γερμανικές αρχές ποσό 250.000 ευρώ.

Ο κ. Βεργώνης ζητά προκαλώντας πολλά ερωτηματικά από το Συμβούλιο Εφετών να εξεταστούν δύο ζητήματα, θέτοντας ευθέως θέμα... απαλλαγής του Ματαντού για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας: «Το πρώτο αν η απόφαση αυτή (σ.σ. του Πρωτοδικείου Μονάχου) αποτελεί δικαστική απόφαση ή δικαστική διαταγή με την οποία περατώνεται αμετάκλητα η ποινική διαδικασία» αναφέρει χαρακτηριστικά και φτάνει στο σημείο για να υποστηρίξει μια άξια απορίας πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών με την οποία επιχειρείται να βγει... λάδι ο Ματαντός, να παραπέμψει σε μελέτη του καθηγητή Θεοχάρη Δαλακούρα, η οποία δημοσιεύτηκε στα «Ποινικά Χρονικά» το 2014 και στην οποία αναφέρει ότι: «υπό το κράτος της κυρίαρχης θέσης της αρχής της νομιμότητας στο γερμανικό ποινικό δικονομικό δίκαιο, η κατά το έτος 1975 εισαγωγή του θεσμού της αποχής από την ποινική δίωξη με τις 153, 153α μέχρι 153e StPO αντιμετωπίστηκε αρχικά με αρκετή επιφυλακτικότητα, γρήγορα όμως εμπεδώθηκε στην πράξη και αναδείχθηκε σε αποτελεσματικό όχημα ελάφρυνσης της ποινικής δικαστικής ύλης».

Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο Ματαντός, δικάστηκε από τις γερμανικές αρχές για πλημμελήματα μικρής απαξίας και περιπτώσεις που υφίστανται δυνητική ευχέρεια στα γεμανικά δικαστήρια μη επιβολής ποινών. Δηλαδή, για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ζημίωσε την πατρίδα μας με μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ποσό σχεδόν 3 δισ που κατέληξε στα ταμεία γερμανικής εταιρείας, η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να κρίνει έναν εκ των βασικών κατηγουμένων και να τον... απαλλάξει κατά πρόταση του Αντεισαγγελέα, κ. Βεργώνη, επειδή οι Γερμανοί τον δίκασαν για πλημμέλημα.

Αν κάτι τέτοιο γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, τότε πολλοί μιλούν για μια ακόμη «μαχαιριά» στην καρδιά του ελληνικού κράτους που όμοιά του, όμως, δεν θα έχουμε ξαναζήσει. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα μας για την αποκάλυψη όλων των λεπτομερειών αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Ετσι... δικάζουν οι Γερμανοί

Αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο δίκασε η γερμανική δικαιοσύνη τον Ματαντό, ζητώντας του να καταβάλλει ποσό 250.000 ευρώ για αποκατάσταση της προκληθείσας ζημιάς. Ο κ. Βεργώνης, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, τονίζει χαρακτηριστικά: «Στην προκείμενη περίπτωση, όπως διαπιστώνεται από την ανάγνωση της απόφασης, μετά την εκπλήρωση των τεθέντων από τον εισαγγελέα όρων στον κατηγορούμενο, εξαλείφθηκε το δημόσιο συμφέρον για την ποινική δίωξη και αποφασίστηκε ότι η αποδοθείσα σε αυτόν πράξη δεν μπορεί να διωχθεί, κατέστη δηλαδή ανέγκλητη, και έτσι, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν περατώθηκε η ποινική διαδικασία κατ' αυτού, κατ' εφαρμογή του άρθρου 153 α ΚΠΔ, με συνέπεια την οριστική περάτωση της διαδικασίας».

Παράλληλα, ο κ. Βεργώνης ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να εξεταστεί ποια είναι η πράξη που αποδόθηκε από τον Γερμανό εισαγγελέα στον εκεί κατηγορούμενο Μιχάλη Ματαντό. «Οπως συνάγεται από το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης για την αναστολή, σε αυτόν αποδόθηκαν οι ίδιες πράξεις που του αποδόθηκαν κατά την παρούσα διαδικασία, χαρακτηριζόμενες ως άμεση συνέργεια σε δωροδοκία, ενώ τα ποσά είναι τα ίδια, αφού η άνω «λίστα Ματαντού» επισυνάφθηκε στο αποδοθέν από τον Γερμανό εισαγγελέα».

Στη σχετική λίστα πάντως, δεν συμπεριλαμβάνεται δύο περιπτώσεις που ο Ματαντός φέρεται να προσέφερε μίζες για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Μια πληρωμή την 18.6.2002 όταν κατέβαλε δια της εταιρείας ΜΙΕ από τον υπ' αριθ. 0248-446 719** Α λογαριασμό δολαρίων στην τράπεζα UBS Λουκέρνης ποσό 945.700 δολαρίων ΗΠΑ στον υπ' αριθμό 243-376275** τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Bristle Navigation Group που τηρείται στο κατάστημα UBS Λωζάννης για λογαριασμό του Σωτηρίου Εμμανουήλ και μια πληρωμή την 3.6.2002 ύψους 100.000 ευρώ προς τον Ιωάννη Μανωλέμη» όπως αναφέρεται στη δικογραφία για να καταλήξει ο κ. Βεργώνης, ζητώντας την απαλλαγή του Ματαντού για την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση, για τις υπόλοιπες πράξεις πλην των δύο συγκεκριμένων συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ.

Μοίρασε πάνω από 62.000.000 ευρώ...

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, από κοινού ενεργώντας με τους Αντώνιο Χάγια, Μιχαήλ Φιλιππίδη, Gran von Puckler, Ago Bemirdjian, Γιάννη Μέλτσιο, Αλέξανδρο Αβατάγγελο και άλλους, τέλεσε το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε η επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Ματαντός υποσχέθηκε περί το Φεβρουάριο του 2000 στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχαντζόπουλο, στον Σωτήρη Εμμανουήλ, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή ΕΝΑΕ, στον Ιωάννη Μανωλέμη, Διευθυντή Πωλήσεων Πολεμικών Πλοίων ΕΝΑΕ και τον Γεώργιο Αθανασάκη, με την ιδιότητα του αντιπλοιάρχου Π/Ν ωφελήματα, χρήματα, ανερχόμενα στο ποσό των τουλάχιστον 62.522.902 ευρώ και 2.960.225 ελβετικών φράγκων.

Το Newsbomb.gr εξασφάλισε και θα παρουσιάσει κατ' αποκλειστικότητα όλη την ποινική δικογραφία με τα απίθανα γεγονότα διαφθοράς και σήψης, ακριβώς όπως τα καταγράφει ο Αντεισαγγελέας κ. Βεργώνης, με την ελπίδα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την παραπομπή σε δίκη των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή, να μην χαριστεί σε καμία των περιπτώσεων στον Μιχάλη Ματαντό, αφού αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε -οριστικά και αμετάκλητα- ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και το σκάνδαλο της Siemens δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Θα δημοσιοποιήσουμε κεφάλαιο - κεφάλαιο όλη τη δικογραφία, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι και με ποιο τρόπο, σύμφωνα με το πόρισμα του Αντεισαγγελέα κ. Βεργώνη, πρωταγωνίστησαν στο όργιο της διαφθοράς και της μίζας, αποτελώντας τα εκτελεστικά όργανα των Γερμανών που εισέπραξαν σχεδόν 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ για να μας παραδώσουν υποβρύχια που γέρνουν...

Με την ελπίδα η ελληνική δικαιοσύνη, όπως ήδη έχει πράξει με τον Άκη Τσοχαντζόπουλο να μην επιδείξει καμία απολύτως ανοχή προς εκείνους που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα...

Και τη βεβαιότητα ότι η αντίδραση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού θα είναι άμεση, για να αποτραπεί το επιχειρούμενο δικαστικό «πραξικόπημα» που επίκειται, αν η ελληνική δικαιοσύνη δώσει... άφεση αμαρτιών για κακουργηματικές πράξεις, στηριζόμενη σε αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που τις ίδιες αυτές πράξεις τις χαρακτηρίζουν πλημμελήματα.

Μείνετε συντονισμένοι...

Ακολουθούν τα ονόματα των 37 προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο των υποβρυχίων:

Αντώνιος Κάντας του Νικολάου, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Παναγιώτης Ευσταθίου του Ανδρέα: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Ειρήνη Ευσταθίου του Ιωάννη: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Εμμανουήλ Σαρτζετάκης του Ιωάννη: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Γεώργιος Αθανασάκης του Σταμάτη: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Αλέξανδρος Μαδωνής του Ιωάννη: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Δημήτριος Παπαθανασίου του Σωτηρίου: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Κωνσταντίνος Τζιώτης του Δημητρίου: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Ιωάννης Χριστογιάννης του Χρήστου: Νομιμοποίηση.

Βασίλειος Δημητριάδης του Γερασίμου: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Παύλος Νικολαίδης του Νικολάου: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Γεώργιος Πιντέλας του Εμμανουήλ: Νομιμοποίηση από κοινού με Σκάρλα και Τόλη παθ. δωροδοκίας Νικολαίδη).

Γεώργιος Σκάρλας του Αναργύρου: Νομιμοποίηση από κοινού με Πιντέλα και Τόλη παθ. δωροδοκίας Νικολαίδη).

Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης του Μιχαήλ: Παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Ελευθέριος Ψευδοοικονόμου του Ιωάννη: Νομιμοποίηση.

Ευάγγελος Παππάς του Νικολάου.

Jean - Claude Oswald

Φάνης Λυγινός του Μιχαήλ

Σπυρίδων Μεταξάς του Ανδρέα

Ιωάννης Μπέλτσιος του Δημητρίου, προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Σωτήριος Εμμανουήλ του Γεωργίου, προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό.

Ιωάννης Μανωλέμης του Παύλου: Νομιμοποίηση εσόδων από παθητική δωροδοκία.

Αλέξανδρος Αβαταγγέλου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Μιχαήλ Φιλιππίδης του Κωνσταντίνου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Μιχαήλ Ματαντός του Σωτηρίου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Γεώργιος Αγουρίδης του Ευσταθίου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Ευάγγελος Εμμανουήλ του Γεωργίου: Νομιμοποίηση.

Elke Stoffregen: Νομιμοποίηση.

Κωνσταντίνος Τάλλας: Νομιμοποίηση.

Αλέξανδρος Παπαντωνίου του Νικολάου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Σπυρίδων Τραυλός του Ελευθερίου: Απιστία σχετική με την υπηρεσία.

Πάνος Γερμανός του Πάνου: Νομιμοποίηση.

Γεώργιος Νικολάου του Κωνσταντίνου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Αντώνιος Χάγιας του Δημητρίου: Ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση.

Γιώργος Καμάρης του Δημητρίου: Νομιμοποίηση.

Γιώργος Χριστοδουλίδης του Αιμιλίου: Νομιμοποίηση.

Πέτρος Χριστοδουλίδης του Αιμιλίου: Νομιμοποίηση.

Σχετικές ειδήσεις