ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το ντόπινγκ, οι... ό,τι να 'ναι αιμοληψίες και η «παντός καιρού» κυρία Σπηλιοπούλου

Το ντόπινγκ, οι... ό,τι να 'ναι αιμοληψίες και η «παντός καιρού» κυρία Σπηλιοπούλου

Με ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την επομένη κιόλας των εκλογών, στην προσπάθειά της να στελεχώσει την κρατική μηχανή με ανθρώπους αφενός ικανούς για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν, αφετέρου με κοινές αντιλήψεις σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πλεύσει το «καράβι».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ (ΕΚΛΕΚΤΗΣ ΤΩΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΚΑΝ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ

Συγκεκριμένα, άνθρωποι σε κρίσιμες θέσεις διοίκησης φορέων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, από τους οποίους εξαρτάται η εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών και τους οποίους «κληρονόμησε» η νέα κυβέρνηση, αρνούνται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, διεκδικώντας σε κάποιες περιπτώσεις παχυλές αποζημιώσεις, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Άλλοι παραμένουν «γαντζωμένοι» στις θέσεις τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που η νέα κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά «φτωχά» τα αποτελέσματα της μέχρις στιγμής θητείας τους, ακόμη και όταν αυτή είναι πολυετής, ή που έχει διατυπωθεί κατά καιρούς σοβαρή αμφισβήτηση συγκεκριμένων ενεργειών τους.

Στη λίστα των ανθρώπων οι οποίοι αρνούνται την παραίτηση φέρεται να έχει προστεθεί ακόμη ένας. Πρόκειται για την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), Χαρά (ή Χάιδω όπως αρέσκεται να την αποκαλούν οι φίλοι της) Σπηλιοπούλου. Στην καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλογίζεται ότι, παρά την πολύχρονη θητεία της στη θέση της προέδρου, δεν έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην υπόθεση του ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό, ενώ τις περισσότερες φορές που Έλληνες αθλητές έχουν «συλληφθεί» για χρήση απαγορευμένων ουσιών, αυτές ήταν αποτέλεσμα ελέγχων ξένων αντίστοιχων φορέων.

Για τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ φέρεται να επικαλείται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Συμβούλιο, ως παράγοντα ο οποίος δυσχέρανε σημαντικά τη λειτουργία του. Ωστόσο, και πριν ξεκινήσουν οι όποιες περικοπές, το έργο του ΕΣΚΑΝ κρίνεται από κάποιους ως ούτε καν επαρκές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόεδρος του εθνικού φορέα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, φέρεται να διεξήγαγε κατά συντριπτική πλειονότητα προγραμματισμένους ελέγχους σε σύγκριση με τους αιφνιδιαστικούς, οι οποίοι είναι αυτοί που αποδίδουν συνήθως «καρπούς» σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία.

Παρόλα αυτά, οι θητείες της κυρίας Σπηλιοπούλου ως επικεφαλής του ΕΣΚΑΝ ανανεώνονταν επί σχεδόν μία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τις μετέπειτα μνημονιακές συγκυβερνήσεις. Όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος, κάθε φορά που κρίθηκε και αποφασίστηκε η παραμονή της, δεν βάρυνε ποτέ το φερόμενο ως ανεπαρκές έργο της, ούτε καν οι περιπτώσεις παρατυπιών κατά τη διάρκεια ελέγχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο έλεγχος ντόπινγκ σε αγώνα ποδοσφαίρου τον Ιανουάριο του 2008. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, κληρώθηκαν για έλεγχο τέσσερις παίκτες από κάθε ομάδα, δύο για ουροληψία και δύο για αιμοληψία.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, η αιμοληψία αποτελεί ιατρική πράξη, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από γιατρό. Ωστόσο, στον συγκεκριμένο έλεγχο, με παρούσα την κυρία Σπηλιοπούλου, οι αιμοληψίες δεν έγιναν από γιατρό αλλά από υπάλληλο του ΙΚΑ, Βοηθό Ελέγχου Ντόπινγκ! Όπως η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ παραδέχεται σε σχετικό έγγραφο το οποίο υπογράφεται από την ίδια, «παρά το σοβαρό της υποθέσεως, κρίναμε σκόπιμο να μην διακοπεί η δειγματοληψία, γιατί θα προέκυπτε πολύ σοβαρότατο πρόβλημα αν ανακάλυπταν οι αθλητές ότι ο δειγματολήπτης δεν ήταν ιατρός»!

Σε άλλη ενδεικτική περίπτωση παράβλεψης των ορθών διαδικασιών, η κυρία Σπηλιοπούλου άφησε να περάσει διάστημα σχεδόν 45 λεπτών, μετά τη λήξη αγώνα μπάσκετ το 2013, για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία αίματος και ούρων σε παίκτες της μίας εκ των δύο ομάδων. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες, το διάστημα που μεσολάβησε καθιστά άκυρο τον έλεγχο, καθώς θα ήταν δυνατόν να έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό των παικτών τυχόν παράνομες ουσίες.

Ερωτήματα εγείρει δε το γεγονός, ότι η κυρία Σπηλιοπούλου έχει βγει αλώβητη από περιόδους κρίσης του ΕΣΚΑΝ, όπως για παράδειγμα όταν το 2008, βρέθηκαν 11 από τα 14 μέλη της Εθνικής Ομάδας άρσης βαρών θετικά στην ουσία μεθυλτριενολόνη, η οποία ανιχνεύθηκε ύστερα από έλεγχο της WADA. Πώς είχε διαφύγει τέτοια εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τον αρμόδιο εθνικό φορέα και πώς μετά την αποκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου η πρόεδρος παρέμεινε στη θέση της, αποτελούν εύλογες απορίες στις οποίες ακόμη δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της θητείας Σπηλιοπούλου στο ΕΣΚΑΝ που φαίνεται πως μετρά η νέα κυβέρνηση και προσανατολίζεται στην αντικατάστασή της. Άλλωστε, η αλλαγή κυβέρνησης αποτελεί μοναδική ευκαιρία να καταστρωθεί και να υλοποιηθεί επιτέλους ένα ουσιαστικό εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Προφανώς, πρόσωπα που έχουν αποδείξει ότι δεν παρήγαγαν το έργο με το οποίο είχαν επιφορτιστεί, δεν θα πρέπει να έχουν θέση στην επόμενη μέρα.

Σχετικές ειδήσεις