ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγνωστος Πόλεμος χωρίς Εκεχειρία

Άγνωστος Πόλεμος χωρίς Εκεχειρία
Intime News

Αν έλεγα ότι ζούμε έναν παγκόσμιο πόλεμο ίσως θεωρούταν υπερβολή.

Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να βρω άλλο χαρακτηρισμό που να περιγράφει την δεινή πλέον κατάσταση που βρίσκεται ο πλανήτης μας λόγω του covid-19. Βλέποντας τις εικόνες παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αναλογιζόμουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν υπακούει σε κανένα κανόνα, ο εχθρός είναι αόρατος και ανελέητος, δεν σέβεται ούτε την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Κατά τη διάρκεια της, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Ο πόλεμος αυτή τη φορά δεν σταματάει!

Εφέτος κεκλεισμένων των θυρών και με άδειες τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020». Η λαμπαδηδρομία έγινε εντός του Καλλιμάρμαρου με τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες Κατερίνα Στεφανίδη και Λευτέρη Πετρούνια, σε μία εκδήλωση που δεν θύμιζε τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδηλώσεις, δεν έδωσε το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ούτε τα μέλη της ηγεσίας της ΟΕ της ιαπωνικής πρωτεύουσας, αλλά και αυτά της ΔΟΕ. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπήκε με την Δάδα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και παρέδωσε το Ολύμπιο Φως στην Κατερίνα Στεφανίδη. Το «διαμάντι του στίβου» άναψε τον βωμό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε μήνυμα που έστειλε, μέσω βίντεο, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» και πρώην πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι. Ο Ιάπωνας αξιωματούχος ενδέχεται να έχει νοσήσει από τον κορονοϊό διότι συμμετείχε σε συνεδρίαση με νοσούντα.

Ο κ. Καπράλος μεταξύ άλλων ευχήθηκε καλή τύχη και καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές, τονίζοντας τη συγκίνηση όλων κάθε φορά που πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης της φλόγας, «γιατί αποχαιρετούμε αυτό το σπουδαίο Ολυμπιακό σύμβολο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τη λαμπαδηδρομία στη χώρα μας και η τελετή παράδοσης δεν μπόρεσε να γίνει όπως από κοινού την είχαμε προγραμματίσει. Σε κανένα όμως σημείο δεν χάνει τη λάμψη της».

Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέδωσε ο Σπύρος Καπράλος στη Ναόκο Ιμότο, αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα. Η φλόγα με αυτό τον τρόπο άρχισε το ταξίδι της για τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα γίνει η λαμπαδηδρομία σε ιαπωνικό έδαφος και θα υπάρξει μία τελετή υποδοχής με ελάχιστους θεατές.

Ένας πόλεμος που μας κλείνει στα σπίτια, που σταματάει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που πλήττει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, που δεν πεθαίνουμε ακαριαία, που χτυπάει άμαχο πληθυσμό και όπως στον πόλεμο δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά ή κοντά είναι το τέλος του. Δεν γνωρίζουμε πώς θα βγούμε από αυτόν, ως άνθρωποι και ως κοινωνία και τι πληγές θα μας έχει αφήσει. Τα μόνα που δεν καταρρέουν είναι τα σπίτια, τα κτίρια, τα ντουβάρια. Κι εδώ οι εισπρακτικές ακόμα οχλούν τον κόσμο για τα δάνεια του. Παραλογισμός; Σίγουρα. Ευτυχώς ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης βάζει τέρμα στις οχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες, για όσο διάστημα διαρκέσει ο «πόλεμος». Η Ελλάδα για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ και η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο, λαμβάνει δέσμες μέτρων για να ενισχύσει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και να κρατήσει όρθια την κοινωνία. Ο Θεός μαζί μας!

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου, είναι Oικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων