ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρκία: Ένας μεγάλος και ενοχλητικός γείτονας - Εμείς πώς απαντάμε;

Τουρκία: Ένας μεγάλος και ενοχλητικός γείτονας - Εμείς πώς απαντάμε;
ASSOCIATED PRESS

Την Παρασκευή είδαμε για άλλη μία χρονιά, μία κιτς φιέστα των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη. Προσευχές στην Αγία Σοφία, ψεύτικα τείχη και πολλά και μεγάλα λόγια με σκοπό να αποπροσανατολίσουν το καθυστερημένο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας το οποίο φαίνεται ότι ολοένα και πληθαίνει.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δυστυχώς δεν μπορούν να αναλυθούν μέσα σε λίγες φράσεις και κυρίως δεν ερμηνεύονται μέσα από το αφήγημα «όταν η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα τότε τα βάζει με την Ελλάδα για να αποπροσανατολίσει». Όχι, δεν λέω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά ότι δεν είναι ο βασικός πυρήνας της διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας.

Ιστορικά μιλώντας η περιοχή του Αιγαίου βρισκόταν εν ειρήνη μόνο όταν και στις δύο πλευρές του κυριαρχούσε μία δύναμη. Η διαμόρφωση των συνόρων από το 1922 και ύστερα, όταν και δηλαδή γκρεμίστηκαν τα όνειρά μας να μετατρέψουμε το Αρχιπέλαγος σε ελληνική λίμνη δημιούργησε μία ισορροπία του τρόμου.

Ελλάς και Τουρκία αγκομαχούν ανά δεκαετία ποια θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις είναι «ήσυχες» γιατί όσο κι αν η Τουρκία ισχυροποιείται πάντα υπάρχει το χαρτί της Ελλάδος ως αντίβαρο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Το έχουμε δει πολλές φορές και θα το ξαναδούμε.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας στην εξίσωση τον οποίο η ελληνική πολιτική σκηνή και κυρίως ο ελληνικός λαός φαίνεται πως αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης. Κινείται με αριστοτεχνική μαεστρία χειραγωγώντας τόσο τα πλήθη όσο και την διεθνή διπλωματική σκηνή σε μία προσπάθεια να αφήσει μία παρακαταθήκη.

Ο Ερντογάν δεν δρα βάσει του συμφέροντος που θα έχει σήμερα. Ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην Ιστορία, θέλει να είναι ο νέος Κεμάλ, ίσως και σπουδαιότερος από τον Κεμάλ. Έτσι, με έναν ατσούμπαλο τρόπο, προβαίνει σε τραγικά λάθη στην διπλωματία τα οποία, όμως, αντισταθμίζει ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του έθνους του.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η Τουρκία είναι ένας νταής και η Ιστορία έχει αποδείξει πού καταλήγουν τα κράτη-νταήδες. Αυτό που όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το μέγεθός της. Τα 82.000.000 πληθυσμού θα είναι 100.000.000 το 2050. Σας μοιάζει μακριά το 2050; Ε, λυπάμαι που σας το χαλάω, αλλά απέχει όσο απέχει το 1990…

Με τα λάθη της, με τις αδυναμίες της, με Ερντογάν ή χωρίς Ερντογάν, η Τουρκία έχει το χαρτί του πληθυσμού, δηλαδή των οικονομικών ευκαιριών που πηγάζουν από το μέγεθος αυτής της αγοράς, που διαπραγματεύεται διαφορετικά απ’ ό,τι εμείς.

Μην ξεχνάμε. Μπορεί η Τουρκία να ετεροπροσδιορίζεται πολλές φορές μέσω των τεταμένων σχέσεών της με την Ελλάδα, εμείς, όμως, τι έχουμε να αντιπαρατάξουμε; Γηρασμένο και συρρικνούμενο πληθυσμό, οικονομία δίχως παραγωγή (την ώρα που οι γείτονες παράγουν μόνοι τους τα όπλα τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό) και μία οικονομία με πολλές παθογένειες.

Και ποια είναι η λύση; Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ πλέον για να αποφύγουμε το σενάριο της δορυφοροποίησης της Ελλάδας γύρω από μία ισχυρή Τουρκία με λόγο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί η θέληση, χρειάζονται έργα, πολλά έργα.

Η οικονομία πρέπει... χθες να έρθει στα ίσα της, να δίνει ευκαιρίες στον ελληνικό πληθυσμό, να μην τον απομυζεί με φόρους και να είναι ελκυστική για επενδύσεις. Πρέπει όμως και εμείς να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε αυτή την αλλαγή; Να κάνουμε περισσότερα παιδιά; Να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες που θα εξοικονομήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος; Να αποδεχθούμε πως εάν θέλουμε να μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν στην διεθνή διπλωματική σκηνή θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις; Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να συνδράμει για παράδειγμα με στρατιωτικές δυνάμεις σε μία αποστολή του ΝΑΤΟ;

Τέτοια βήματα πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Έχουμε χάσει πολλές δεκαετίες. Χάσαμε και ίσως την πιο σημαντική, την περασμένη, κατά την οποία ο Ερντογάν παρά τα όποια προβλήματα, πήγε την Τουρκία πολύ μπροστά απ ότι ήταν το 2010. Πρέπει να δράσουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τον ενοχλητικό γείτονα και θα προσπαθούμε να πείσουμε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Σοφία Νικολάου στο Newsbomb.gr: Κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να επιλέγει τον τρόπο κράτησής του