ΑΠΟΨΕΙΣ

Δηλώνω παρούσα, με όλες μου τις δυνάμεις, στο μέλλον του Αθλητισμού μας

Δηλώνω παρούσα, με όλες μου τις δυνάμεις, στο μέλλον του Αθλητισμού μας

Άρθρο της Αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Σοφίας Σακοράφα για την υποψηφιότητά της στον ΣΕΓΑΣ: «Ή θα είμαστε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε και θα βλάψουμε τον ελληνικό αθλητισμό». 

Ο ΣΕΓΑΣ, όλα αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια των οικονομικών περιορισμών, είναι ίσως η μόνη ομοσπονδία ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατάφερε να δείξει σημαντική εξωστρέφεια. Η απερχόμενη Διοίκηση αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη, με τις κορυφαίες διοργανώσεις των καταξιωμένων διεθνών μαραθωνίων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων μαζικού αθλητισμού, με ευρύτατη συμμετοχή.

Η εξωστρέφεια εξασφάλισε και πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την Ομοσπονδία, που ήταν καθοριστικοί για να αντιμετωπιστεί και η ισοπεδωτική κατάσταση στην περίοδο της πανδημίας.

Από το άλλο μέρος, η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως μία περιττή πολυτέλεια. Η μόνιμη τακτική της υποχρηματοδότησης φτάνει μέχρι και τη μη τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεων. Η αθλητική κοινωνία έχει για αυτήν σημασία μόνο ως πεδίο ιδιοτελών μικροκομματικών ασκήσεων.

Η ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Ο αθλητισμός έχει ανάγκη της άμεσης στράτευσης όλων των υγιών δυνάμεων του χώρου για να την αντιμετωπίσουμε και για να υπερβεί την προοπτική καταδίκης που έχουν ετοιμάσει γι’ αυτόν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούσα παρά να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Σωματείου μου, του Γ.Σ. Τρικάλων, για τη θέση του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ.
Η βάση της πορείας μου στη ζωή ήταν και είναι πάντα το αθλητικό βίωμα. Αυτήν την κρίσιμη ώρα, ήρθε η σειρά μου να επιστρέψω στον αθλητισμό όσα του χρωστάω. Και να καταθέσω στη διάθεσή του όσα έχω κατακτήσει μέχρι σήμερα. Γνώση, εμπειρία, κοινωνικές αναφορές, διεθνείς επαφές. Η ενεργή μου δράση στα κοινά επί δεκαετίες, η θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επί 12 χρόνια, η συμμετοχή μου σε Βουλή και Ευρωβουλή, αποτελούν ένα ικανό υπόβαθρο, που θέλω, πια, να το καταθέσω για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

Η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, που θα αναλάβει σε λίγες μέρες, δεν έχει περιθώρια ούτε χάριτος ούτε προσαρμογής. Έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης και έχουμε το χρέος να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το αθλητικό μέλλον. Παίρνουμε το νήμα από την απερχόμενη Διοίκηση για να συνεχίσουμε με νέα δυναμική. Χωρίς ολιγωρίες, χωρίς μικρότητες, χωρίς ιδιοτέλειες, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς συμβιβασμούς.

Η Πολιτεία δεν είναι εχθρός μας. Έχει, όμως συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην αθλητική κοινωνία. Και, απέναντι στις άδικες υποτιμήσεις και στις ανεύθυνες μεθοδεύσεις, έχουμε την υποχρέωση της θεσμικής και με κάθε πρόσφορο τρόπο διεκδίκησης.

Ο αθλητισμός χρειάζεται τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που του έχουν στερήσει. Τα Σωματεία κρατούν ζωντανή τη φλόγα του Αθλητισμού, χάρη στο πάθος και την προσφορά των ανθρώπων που έχουν τάξει τη ζωή τους σε αυτόν και αρνούνται να παραδοθούν στη μιζέρια, παρά τις αντιξοότητες. Αυτά τα κύτταρα της αθλητικής δράσης έχουν ανάγκη από το οξυγόνο που θα τους εξασφαλίζει την κανονική δράση και ανάπτυξη.

Είναι αναγκαία και η ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Βασικό πεδίο υποχρέωσης αποτελεί και η υλοποίηση διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο, μόλις – ελπίζουμε σύντομα – το επιτρέψουν οι συνθήκες του κορωνοϊού. Το ίδιο και η εξέλιξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρώτα αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την απερχόμενη Διοίκηση.

Όλα αυτά, αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν, απαιτούν υπεύθυνο και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Θέλουν στιβαρό προγραμματισμό, ομοθυμία και αποφασιστικότητα. Το μέλλον δεν περιμένει. Σε αυτήν την προσπάθεια, αναγκαία για το αύριο του ελληνικού αθλητισμού, δηλώνω παρούσα με όλες μου τις δυνάμεις.

Η κρίσιμη συγκυρία έχει ανάγκη, πραγματικά όλον τον κόσμο του αθλητισμού. Η πολυχρησιμοποιημένη, συνήθως ρητορική, έκφραση «δεν περισσεύει κανείς» υπάρχουν στιγμές που έχει πραγματικό νόημα, όπως τώρα. Ή θα είμαστε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε και θα βλάψουμε τον ελληνικό αθλητισμό.

Η ανταπόκριση που έχει η προσπάθειά μας δείχνει πως η αθλητική κοινωνία αντιστέκεται και θα αποδείξει τη δύναμή της.

Για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού έχουμε όλοι ευθύνη και ιδίως απέναντι στους Έλληνες αθλητές, από τους Ολυμπιονίκες μέχρι το κάθε μικρό παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

*Η κυρία Σοφία Σακοράφα είναι βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τα σενάρια με λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση