ΑΠΟΨΕΙΣ

Το εμπόριο είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες

Το εμπόριο είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Σταύρος Καφούνης γράφει για τα προβλήματα στο εμπόριο και την πανδημία 

Η ελληνική στατιστική αρχή ανακοίνωσε 10 δις συνολικές απώλειες για το εμπόριο και 4,5 δις αποκλειστικά για το λιανεμπόριο μέσα στο 2020. Ας σημειωθεί ότι οι επόμενοι κλάδοι με την μεγαλύτερη πτώσηείναι η μεταποίηση και η εστίαση-καταλύματα, με απώλειες 7 δις Ευρώ.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη σπουδαιότητα που έχει τόσο η άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου όσο και η στοχευμένη, αποτελεσματική και γενναία στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια για τη δημόσια υγεία, σεβόμενο απόλυτα όποιο μετρό του προταθεί.

Επιπροσθέτως η εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμη και με κλειστά καταστήματα οι δείκτες δεν μειώνονται, ενώ αντιθέτως γινόμαστεμάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης κινητικότητας η οποία προφανώς επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και εξαντλεί την υπομονή των καταστηματαρχών που με κατεβασμένα ρολά, πνίγονται από τις υποχρεώσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτών των «κορονοχρεών» πρέπει σοβαρά να λάβουμε εγκαίρως τις γενναίες αποφάσεις, που θα κρατήσουν ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ο οποίος στην πλειοψηφία του αποτελείται από πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή, το κατεξοχήν μέτρο που βοήθησε πολλές επιχειρήσεις, πρέπει να αυξηθεί, φθάνοντας το 2021 τουλάχιστον τα 4 δις ώστε να καλύψει πληγές που δημιουργεί η παράταση της κρίσης και να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος που λανθασμένα εξαιρεί πολλέςεμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης επειδή είναι βέβαιο ότι μόλις σηκώσουμε ρολά η κίνηση θα είναι περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, πρέπει για τουλάχιστον έξι μήνες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες.

Η μείωση των ενοικίων κατά 40% με δίκαιη στήριξη των ιδιοκτητών, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για κέρδη που δεν θα πραγματοποιηθούν, όπως και του τέλους επιτηδεύματος γιαεπιτήδευμα κλειστό με απόφαση του Κράτους, είναι οι ελάχιστες αναμενόμενες παρεμβάσεις.

Και βέβαια ήρθε η στιγμή που αποφασιστικά θα επιδοτήσουμε την εργασία, πριν αυτή μετατραπεί σε ανεργία και απαιτήσει νέα γιγαντιαία επιδόματα. Το ερχόμενο διάστημα ο παραγωγικός ιστός της χώρας που έχει θανάσιμα τραυματιστεί χρειάζεται την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους με διπλό όφελος: πρώτον να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δεύτερον να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση και το εισόδημα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που για πολλούς μήνες έζησαν με 534 ευρώ. Άλλωστε το τρέχων πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας στην παρούσα δύσκολη όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει, οικονομική συγκυρία, έχει χαμηλή ανταπόκριση και τα διαθέσιμα κονδύλια λιμνάζουν.

Τέλος για να μην κρυβόμαστε, οι υποχρεώσεις που έχουμε μεταφέρει και κρύψει κάτω από το χαλί, δεν αποπληρώνονται. Θα χρειαστεί μια γενναία ρύθμιση για τους συνεπείς και όσους επλήγησαν, τουλάχιστον 120 δόσεων, με ταυτόχρονο κούρεμα ή όπως αλλιώς το ονομάσουμε, είτε αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είτε τις επιστρεπτέες 1,2 και 3,.

Έτσι θα φτάσουμε όλοι μαζί, υγιείς και οικονομικά ενεργοί στο καλοκαίρι, όπου οι εμβολιασμοί θα μας ελευθερώσουν και το εμπόριο ως ο μεγαλύτερος κλάδος της πραγματικής οικονομίας, θα ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα συνεχίσει να αποτελεί τον στυλοβάτη της χώρας, όπως κάνει τα τελευταία 200 χρόνια λειτουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα