ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τρόμος έχει «φωλιάσει» στην ελληνική κοινωνία: Κάθε μέρα κι ένα στυγερό έγκλημα

Ο τρόμος έχει «φωλιάσει» στην ελληνική κοινωνία: Κάθε μέρα κι ένα στυγερό έγκλημα

Το τελευταίο περιστατικό στο Ίλιον με τους ληστές που ξυλοκόπησαν ηλικιωμένη γυναίκα 100 ετών έρχεται να αποδείξει ότι η χώρα έχει σοβαρό έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας 

Κακά τα ψέματα. Το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας έχει παντελώς χαθεί και οι εικόνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τριγυρνάει με φακέλους και λίστες κακοποιών στη ΓΑΔΑ και στον Άρειο Πάγο δεν πείθουν απολύτως κανέναν.

Δυστυχώς οι επικοινωνιακές κορώνες του τύπου «έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα» και «έχουμε σχέδιογια την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» δεν ευσταθούν, αφού οι πολίτες είναι έρμαια των κακοποιών και αισθάνονται ανασφάλεια ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.

Το Κράτος με όλες τις υπηρεσίες του δυστυχώς δεν μπορεί να ελέγξει όχι μόνο τη συστημική εγκληματικότητα του υπόκοσμου, αλλά ούτε καν την μικροεγκληματικότητα.

Οι ληστές εισέβαλαν σε μονοκατοικία στο Ίλιον σπάζοντας ένα παράθυρο. Αφού ζητούσαν από την ηλικιωμένη (100 ετών επαναλαμβάνω) όσα χρήματα είχε, άρχισαν να την ξυλοκοπούν μέχρι τη στιγμή που η οικιακή βοηθός κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και όταν πήγε στο δωμάτιο της ηλικιωμένης, είδε τους ληστές να την απειλούν.

Οι ληστές επιτέθηκαν και στην οικιακή βοηθό, χτυπώντας την με μπουνιές και κλωτσιές.

Λίγο αργότερα, και αφού βασάνισαν τα θύματά τους, άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο, τα χρήματα που είχε η οικιακή βοηθός στο πορτοφόλι της, την αλυσίδα που φορούσε και εξαφανίστηκαν.

Πριν από 7 ημέρες και παρά τα όσα συμβαίνουν ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε από το βήμα της Βουλής: «Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω. Αύξηση δεν υπάρχει». Αυτό τόνισε εμφατικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σήμερα άραγε τι θα πει;

Ή μήπως θα μας πει το κορυφαίο: «Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα», το οποίο επίσης εκστόμισε από το κοινοβούλιο. Δήθεν δηλαδή ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό των πολιτών. Κάτι σα να λέμε ότι οι πολίτες αυθυποβάλλονται σε ένα συναίσθημα φόβου;

Αυτό θέλει να μας πει ο κ. υπουργός;

Άραγε θα συνεχίσει για πολύ καιρό να μάχεται προκειμένου να διασώσει την πολιτική του καριέρα;

Είτε μας αρέσει είτε όχι η ευθύνη για την έξαρση της εγκληματικότητας είναι διαχρονικά πολιτική, γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις εφησύχαζαν τους πολίτες και δεν πάταξαν την εγκληματικότητα εν τη γενέσει της. Η ιστορία διδάσκει ότι για την πάταξή της απαιτείται συνεχής ισχυρή πολιτική βούληση, όχι με λόγια αλλά έμπρακτα με την κατάλληλη νομοθεσία.

Απαιτείται η λύση των χεριών της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, οι σωστές επιλογές για τις θέσεις ευθύνης, αλλά και οι παραδειγματικές τιμωρίες των παραβατικών λειτουργών και όχι η κάλυψη τους για λόγους πολιτικούς.

Θυμίζω ότι προεκλογικά η κυβέρνηση διαβεβαίωνε: «Με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας».

Το αφήγημα αυτό καταρρέει και υπάρχουν ευθύνες. Αυτή την στιγμή βέβαια προέχει η επίλυση του προβλήματος η οποία πρέπει να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν μπορεί ένα κράτος, μια σοβαρή Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να σύρεται στο τέλμα με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν έχουμε αποφασίσει αν θα φύγει ή αν θα μείνει ο τάδε ή ο δείνα υπουργός.

Ο φόβος έχει φωλιάσει για τα καλά στις καρδιές των ανθρώπων κι αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνική συνοχή.

Το άγριο έγκλημα έχει ήδη μπει στις γειτονιές και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

O κίνδυνος να γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη είναι ορατός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ