Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Αρκεί να είναι εφαρμόσιμοι

Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Αρκεί να είναι εφαρμόσιμοι

Με σχετικό άρθρο μόλις πριν από 20 περίπου ημέρες, είχαμε επισημάνει ότι «...ο Ν4009 για τα Πανεπιστήμια, δεν έχει μπορέσει να εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο, σε κανένα ΑΕΙ της χώρας.

Του Στάθη Ευσταθόπουλου

Και μόνο το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 10 μήνες από τη δημοσίευσή του, δείχνει ο Νόμος 4009/11 αποτελεί ένα νόμο-«φάντασμα» που πλανιέται πάνω από τα ΑΕΙ με απειλητική πάντοτε αύρα... Με τα Πανεπιστήμια μας δε μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε μπορεί ν' αναζητά φαντάσματα και δικαιολογίες γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος. Ούτε κανένας μπορεί να εμμένει σε προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς και να βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη των Πανεπιστημίων μας. Είναι απλό. Ο Ν. 4009/2011, στην παρούσα μορφή του είναι ανεφάρμοστος. Προκύπτει εκ του αποτελέσματος...» και καταλήγαμε με την επισήμανση «...Είναι ευχής έργον το ότι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τοποθετήθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Πολλές νηφάλιες φωνές, έχουν επισημάνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος...»

Οι επισημάνσεις αυτές και οι ελπίδες μας, ευτυχώς για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αποδείχθηκαν σωστές. Ευτυχώς δεν επικράτησαν οι φωνές της αδιαλλαξίας, της αλαζονείας, της απειλής, της εκδίκησης. Γιατί ακούγονται πολλές τέτοιες τον τελευταίο καιρό. Μέχρι και για συμβιβασμούς με τις συντεχνίες ακούσαμε αυτές τις μέρες. Μα είναι δυνατόν να συνεχίζεται ακόμη η επίθεση κατά πάντων στα Πανεπιστήμια; Είναι δυνατόν να μη βλέπεις, όσο κακόπιστος παρατηρητής και να είσαι ότι ο Ν. 4009, δεν «περπατάει» στην πράξη; Πολλοί είχαμε επισημάνει ότι «...η όποια μεταρρύθμιση για να πετύχει, και να μην εξαντληθεί σε ρητορική, πρέπει να έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει τώρα...». Και πράγματι, αν κάποιος μας ζητήσει να σημειώσουμε το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Ν. 4009 για τα ΑΕΙ, είναι ακριβώς ότι δεν έχει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας κοινότητας που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται, όπως και είναι, ως το πιο δυναμικό και προοδευτικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι αυτή πρώτη που θέλει να αναβαθμιστούν τα ΑΕΙ μας, γιατί αυτά (θα πρέπει να) είναι ο κύριος πυλώνας στον οποίο θα στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και η έξοδος της από την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει βρεθεί.

Οι τροποποιήσεις του Ν. 4009, που κατατέθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να επαναφέρουν την ηρεμία στα Πανεπιστήμια μας και την ανάκαμψη μέσα από την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η εξέλιξη έγινε πράξη, όταν στο Υπουργείο ήρθαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα και λειτουργούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Ευτυχώς, απαλλαχθήκαμε από νοοτροπίες μηδενιστικές και δήθεν «μεταρρυθμιστικές» χωρίς αντίκρισμα.

Ασφαλώς και τα προβλήματα δε σταματάνε εδώ. Είναι όμως ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Είναι μια ευκαιρία για τα Πανεπιστήμια μας, να λειτουργήσουν δημιουργικά με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο. Είναι κι άλλα, πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του νέου ενιαίου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, αλλά και η ένταξη στο Πανεπιστήμιο όλου αυτού του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού που περιμένει επί 2 και 3 χρόνια το διορισμό του και είναι απαραίτητο για να συμβάλλει στην ανανέωση και ανάπτυξη των Πανεπιστημίων μας, αλλά και να μην εξωθηθεί στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Είναι σημαντικό το μήνυμα αισιοδοξίας και συνεργασιμότητας που έρχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι ευκαιρία για όλους, και πρώτα για το Υπουργείο Παιδείας, ν' αξιοποιήσουμε αυτό τον άνεμο αισιοδοξίας και αλλαγής. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα δημιουργικό, ελεύθερο και παραγωγικό Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ευσταθόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ

Διαβάστε επίσης:

Θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ;