Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η 79η ΔΕΘ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ..... ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η 79η ΔΕΘ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ..... ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Το πρόβλημα της Ευρώπης έχει να κάνει με την υπερβολική λιτότητα που έχει επιβληθεί στα κράτη-μέλη από τη Γερμανία.

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη - Δημοσιογράφου

Η 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκινά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τη πόλη. Η διοίκηση της ΔΕΘ διατηρώντας τους βασικούς άξονες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, επιστρέφει στον εμπορικό και διεθνή της χαρακτήρα, με έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο συνδυασμός του εμπορικού και επιχειρηματικού περιεχομένου της 79ης ΔΕΘ, με το διευρυμένο και πολυποίκιλο πρόγραμμα ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που φιλοξενεί η HELEXPO θα προσδώσουν την απαραίτητη δυναμική μιας πολυδιάστατης διοργάνωσης, μιας μεγάλης γιορτής στην οποία θα συμμετέχει όλη η πόλη .Η διεθνής εμπορική ακτινοβολία και αποτελεσματικότητα της HELEXPO, συνθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, στον ιστορικά και γεωγραφικά ενιαίο, οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, της Παρευξείνιας Ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτοί είναι οι στόχοι των διοργανωτών και φιλοδοξούν να δώσουν άλλο αέρα και πνοή στη πόλη.

Η διοργάνωση της ΔΕΘ θα έπρεπε να είχε μόνο οικονομικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών. Άτυπα υπουργικά συμβούλια των κρατών της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και των υποψηφίων επενδυτών για να μιλήσουν και να συμφωνήσουν για τις επενδύσεις τους στη Θεσσαλονίκη. Να καθιερωθεί η συνάντηση αυτή και να δημιουργηθεί μόνιμη γραμματεία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που θα συντονίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της ευρωζώνης αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους τους. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης έμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο: Η Ιταλία επέστρεψε σε ύφεση, η Γαλλία έμεινε στάσιμη, ενώ ακόμη και η ισχυρή Γερμανία είδε μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ της. Το τρίτο τρίμηνο δεν αναμένεται καλύτερο, εν μέρει εξαιτίας των επιπτώσεων από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 0,4%, δημιουργώντας φόβους ότι η ευρωζώνη μπορεί να πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού.

Το περιοδικό Economist αναφέρει, ότι αυτό που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ως κρίση τραπεζών και χρέους, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κρίση ανάπτυξης, η οποία αγκαλιάζει πλέον τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Η Γερμανία ταλαντεύεται στην κόψη της ύφεσης. Η Γαλλία βυθίζεται στην στασιμότητα. Το ΑΕΠ της Ιταλίας βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν, όταν μπήκε στην ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια. Από την στιγμή που οι τρεις αυτές χώρες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία δεν μπορούν να καλύψουν την εξασθένιση.

Υπάρχει έλλειμμα πολιτικών ηγετών που θα έχουν το σθένος και τη πειθώ στους λαούς τους να προωθήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που τελικά θα επανεκκινήσουν την ανάπτυξη.
Οι πολίτες δεν έχουν πεισθεί για την επείγουσα ανάγκη για βαθιές και ριζικές αλλαγές. Παρά τις επίμονες και εύστοχες προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, το νομισματικό και δημοσιονομικό πλαίσιο είναι τόσο ασφυκτικό , που κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο δύσκολες.

Το πρόβλημα της Ευρώπης έχει να κάνει με την υπερβολική λιτότητα που έχει επιβληθεί στα κράτη-μέλη από τη Γερμανία.

Το πολιτικό πάζλ της εξόδου χωρών από το ευρώ αυξάνεται συνεχώς. Η κρίση στην ευρωζώνη δεν απομακρύνθηκε και οι λαοί του Νότου είναι έτοιμοι να εκραγούν από τη λιτότητα που έχουν υποστεί.

Ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή διαβίωση απαιτούν οι πολίτες για να αντέξουν τις αλλαγές που απαιτούνται.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα υποδεχόμαστε την 79η ΔΕΘ....


Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος