BOMBER

Συμφωνία των Πρεσπών: Η «Ανοπαία Ατραπός» - Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες

Συμφωνία των Πρεσπών: Η «Ανοπαία Ατραπός» - Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες

Η Ιστορία κάνει κύκλους και μας θυμίζει πολλά πράγματα για να μπορούμε να ξέρουμε από που ερχόμαστε, που βρισκόμαστε και που πάμε...

Η «Ανοπαία Ατραπός».

Εκεί οδήγησε τους «Αθάνατους» του Ξέρξη, ο γιος του Ευρυδήμου, ο Εφιάλτης.

Το στενό αυτό πέρασμα ήταν η λεπτομέρεια που καθόρισε τη συντριβή. Οι Πέρσες απώθησαν τους 1.000 Φωκείς που φυλούσαν το στενό. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του.

Για τη πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, η Δελφική Αμφικτυονία, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι' αυτό ο Εφιάλτης κατέφυγε στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στην πατρίδα του, στα Αντίκυρα, δολοφονήθηκε από τον Τραχίνιο, τον Αθηνάδη.

Τον αναγνώρισε και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ…

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Ιστορία: Το όνομά μας είναι η ψυχή μας

Ποιος λοιπόν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας;

Η ιστορία της Μακεδονίας έχει τις ρίζες της στους πολύ παλιούς χρόνους. Αρχίζει από την αρχαιότητα και φτάνει, μέσα απ' τους αιώνες, γεμάτη λαμπρές ενδιαφέρουσες σελίδες αγώνων, ηρωισμού, πολιτισμού, δράσης, καταστροφών, νικών και δόξας, στις δικές μας μέρες.

Τα ονόματα Μακεδονία και Μακεδόνας προέρχονται απ' τη δωρική λέξη μάκος (που σημαίνει μήκος) και δήλωνε ότι η Μακεδονία είναι η χώρα με τους ψηλούς, μακριούς, ανθρώπους. Άλλη τους ονομασία ήταν Μακέτες και η χώρα Μακετία.

Η μυθολογία όμως λέει ότι η Μακεδονία πήρε τ' όνομά της απ' το Μακεδόνα ή Μάκεδνο, που ήταν γενάρχης του λαού των Μακεδόνων, που, κατά μια άποψη, ήταν γιος του Δία και της Θυίας, ενώ κατ' άλλη ήταν γιος του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.

Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι των Τημενιδών - Ηρακλειδών απ' το Άργος που έφυγαν με επικεφαλής τα βασιλόπουλα Γαυάνη, Αέροπο και Περδίκκα κι εγκαταστάθηκαν στη βορινή αυτή περιοχή της Ελλάδας.

Αυτό όμως δεν μπορεί νάναι σίγουρο, ότι δηλαδή έγινε μετακίνηση απ' το νότο στο βορρά, μια και ξέρουμε ότι οι Έλληνες κατέβηκαν απ' τα βόρεια της Ευρώπης προς το νότο γύρω στο 12ο π.Χ. αιώνα.

Ένα μέρος των Δωριέων έμεινε στη Μακεδονία και κράτησε για αρκετό διάστημα την ελληνικότητα της φυλής, αφού και οι Έλληνες που κατέβηκαν στο νότο και στα αστικά παράλια δημιούργησαν έναν άλλο πολιτισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ