ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ηλίας Μόσιαλος: Ο άνθρωπος που κατέστρεψε το ΕΣΥ δίνει συμβουλές από τα κανάλια για τον κορονοϊό

Ηλίας Μόσιαλος: Ο άνθρωπος που κατέστρεψε το ΕΣΥ δίνει συμβουλές από τα κανάλια για τον κορονοϊό

Η κρίση τελικά όχι μόνο γεννά ευκαιρίες, αλλά φέρνει στο προσκήνιο και τους ίδιους ανθρώπους για να διαχειριστούν αυτές τις ευκαιρίες, όπως ακριβώς συμβαίνει στις χώρες που εφαρμόζεται το δόγμα του Μίλτον Φρίντμαν. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη ο κ. Ηλίας Μόσιαλος που σήμερα «ξεροσταλιάζει» στα κανάλια και δίνει συμβουλές για τα θέματα του κορονοϊού, υπήρξε πολιτικό τέκνο του Γιώργου Παπανδρέου και στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου και συνέβαλε τα μέγιστα στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου που έριξε την Ελλάδα απευθείας στα βράχια - Του μνημονίου που κατέστρεψε την Υγεία, την Παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις για να μπορέσουν να προστατευθούν οι ξένες τράπεζες και συγκεκριμένα οι γερμανικές 

Ο κ. Μόσιαλος που σήμερα παρουσιάζεται ως ειδικός επί των ζητημάτων υγείας και έχει επί 24ώρου βάσεως στασίδι στα ελληνικά media ως ειδικός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (για τα εμβόλια και τα φάρμακα) έχει πλούσιο μνημονιακό παρελθόν και μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διαλύσουν (μεταξύ άλλων) το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στο παιχνίδι ξένων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες τα πρώτα χρόνια του μνημονίου σάρωσαν την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, αλλά και την πώληση ειδών ιατρικού εξοπλισμού.

Θυμίζουμε ότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να αρθρογραφεί με μανία κατά της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Από την ανάγνωση του βιογραφικού του γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς βρέθηκε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τον «διόρισε» στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και στην συνέχεια των έκανε Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τα πόστα τα οποία υπηρέτησε στην επαγγελματική του καριέρα ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν το status quo της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης για να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην πολιτική. Αυτά τα έχουμε επισημάνει ξανά...

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος δεν ήταν μόνο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου, μια θέση που η «οικογένεια» Παπανδρέου φυλούσε για τους πλέον εκλεκτούς της. Ο ίδιος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο διαβόητο London Scool of Economics. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 βιβλία και εργασίες στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά, τα γιαπωνέζικα και τα ισπανικά. Το 1996 ίδρυσε το ερευνητικό κέντρο του LSE για την Υγεία, το μεγαλύτερο κέντρο του Πανεπιστημίου, με 60 άτομα προσωπικό και τεράστια χρηματοδότηση. Το 1998 ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, με εταίρους –μεταξύ άλλων- την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Το 2005 ανέλαβε συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνική Κατάσταση.

Μεταξύ άλλων υπήρξε και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπουργείων Υγείας του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Καζακστάν, της Ρωσίας, της Σλοβενίας, της Ν. Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Φτάνουν αυτά για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Πάντως όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να επιμείνει κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΓΑΠ στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού κράτους.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση δηλαδή, όταν το 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου έπρεπε να υλοποιήσει το σχέδιο πώλησης της Ελλάδας στην τρόικα και στο ΔΝΤ.

Ναι είναι ο άνθρωπος που έβγαινε στο Mega εκείνη την εποχή και φώναζε υπέρ της Γερμανίας., λέγοντας ότι: «Οι Έλληνες έκαναν σπίτια με δανεικά των Γερμανών δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες α' κατοικίες από τους Γερμανούς».

Η επιστροφή του κ. Μόσιαλου στην επικαιρότητα μόνο σε προβληματισμό βάζει την κοινή γνώμη...

Ορισμένα πράγματα δεν ξεχνιούνται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.