ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι ο πιο πρωτότυπος τρόπος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αυτό είναι ο πιο πρωτότυπος τρόπος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Για όσους θεωρούν τη διαδικασία φόρτισης βαρετή η Electrify America παρουσίασε ένα σύστημα από ρομποτικούς φορτιστές.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Tesla είχε παρουσιάσει ένα παρόμοιο σύστημα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά η Electrify America προχωρά ένα βήμα πιο πέρα έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει δημόσια ρομποτικά συστήματα φόρτισης. Μία πρώτη παρουσίαση του πρότζεκτ έγινε πρόσφατα στο San Francisco της Καλιφόρνια και σε συνεργασία με την Stable Auto.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα από ρομποτικούς φορτιστές ισχύος έως 150 kW. Ο οδηγός αυτό που πρέπει να κάνει είναι να παρκάρει στο κατάλληλο σημείο. Στη συνέχεια το σύστημα μέσω κάμερας αναγνωρίζει τον τύπο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και την υποδοχή φόρτισης. Αυτόματα ανοίγει το κάλυμμα της και τοποθετεί το «φις» για να φορτιστεί το αυτοκίνητο. Πλήρως αυτοματοποιημένη είναι και η διαδικασία πληρωμής, που γίνεται μέσω συνδρομής.

Παρόλο που η Electrify America απευθύνεται κυρίως στη βορειοαμερικανική αγορά αυτή η πρωτότυπη ιδέα θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην Ευρώπη για όσους βαριούνται την διαδικασία φόρτισης και επιθυμούν να παραμείνουν στο όχημα τους. Μακροπρόθεσμα ακούγεται ως ένα ιδανικό σενάριο σε συνδυασμό με την αυτόνομη οδήγηση.