ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η Bugatti είναι ένα τετράτροχο αριστούργημα

Αυτή η Bugatti είναι ένα τετράτροχο αριστούργημα

Στα χρονικά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που πραγματικά έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Του Γιάννη Σκουφή

Ένα από αυτά τα σπάνια δείγματα είναι η Bugatti Type 57C Aravis «Special Cabriolet» την οποία θα ήθελε κάθε σοβαρός συλλέκτης. Ο οποίος φυσικά διαθέτει και το ανάλογο μπάτζετ για να την αποκτήσει, καθώς μία εκτιμώμενη τιμή είναι κάπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Bugatti Type 57C Aravis ενσαρκώνει το κίνημα Art Deco των δεκαετιών του 1930-40, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τη συγχώνευση της καλλιτεχνικής φινέτσας και της τεχνολογικής καινοτομίας. Σχεδιασμένο από τον Jean Bugatti, γόνο της περίφημης δυναστείας Bugatti, αυτό το προπολεμικό grand tourer είχε καταφέρει να συνδυάσει την πολυτέλεια με τις επιδόσεις.

Με έναν ισχυρό κινητήρα χωρητικότητας 3,3 λίτρων με δύο εκκεντροφόρους και 8 κυλίνδρους στην σειρά, η Type 57C πρόσφερε για εκείνη την εποχή τρομερές επιδόσεις, χάρη στον μηχανικό υπερσυμπιεστή τύπου Roots. Με τελική ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 160 χλμ./ώρα ήταν… πύραυλος, τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα.

Η έκδοση Aravis, που πήρε το όνομά της από ένα μαγευτικό πέρασμα στις γαλλικές Άλπεις, αποτελεί την επιτομή της σπανιότητας, μιας και είχαν κατασκευαστεί μόλις 11 αυτοκίνητα.

Το συγκεκριμένο με αριθμό πλαισίου 57768, που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Jean Bugatti ως «η πιο όμορφη Type 57», ήταν μια παραγγελία για τον Maurice Trintignant, Γάλλο οδηγό Grand Prix. Όλα αυτά τα χρόνια η πολύ σπάνια Bugatti διατηρήθηκε σε άψογη κατάσταση ώστε πολύ σύντομα να κοσμεί τη συλλογή του νέου της ιδιοκτήτη.