Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έτσι θα είναι στο μέλλον τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων

Newsbomb

Η Volkswagen μας δείχνει πως λειτουργεί το προηγμένο σύστημα head-up display στο ηλεκτρικό ID.3.

Του Γιάννη Σκουφή

Το ID.3 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της VW που βασίζεται στο νέο, ειδικά εξελιγμένο για την ηλεκτροκίνηση πλαίσιο MEB και το πρώτο της υπο- μάρκας ΙD. H παραγωγή του θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς κάπου μέσα στο καλοκαίρι οπότε αμέσως μετά το ID.3 θα κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ενδιαφέρον είναι πως στον προαιρετικό εξοπλισμό του θα περιλαμβάνεται και το head-up display (HUD), το προερχόμενο από τα μαχητικά τζετ σύστημα που προβάλλει διάφορες πληροφορίες είτε σε έναν ξεχωριστό πτυσσόμενο «κρύσταλλο» είτε απευθείας στο παρμπρίζ έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Στον τελευταίο τύπο HUD ανήκει και το «Augmented Reality Head-Up Display» όπως το ονομάζει η VW. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα που δεν προβάλλει απλά την ταχύτητα και κάποια σήματα του συστήματος πλοήγησης, αλλά ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο πληροφόρησης με όμορφα έγχρωμα γραφικά που καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το κάτω μέρος του παρμπρίζ. Έτσι, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο οδηγός του ID.3 δεν ουσιαστικά λόγο να κοιτά τον πίνακα οργάνων.

Το πιο πιθανό είναι πως στο μέλλον τα συστήματα HUD θα εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούν περιττή την ύπαρξη του κλασικού πίνακα οργάνων απελευθερώνοντας χώρο από το ταμπλό.