FUN TIME

Η ιστορία διάσημου Ιταλού ηθοποιού που διαμένει και… «εργάζεται» σε ταβέρνα της Καρπάθου

Η ιστορία διάσημου Ιταλού ηθοποιού που διαμένει και… «εργάζεται» σε ταβέρνα της Καρπάθου
YouTube / Giuseppe Cederna.

Ποιος διάσημος ηθοποιός της ταινίας “Mediterraneo” επισκέπτεται συχνά την Κάρπαθο και χαρακτηρίζει την εμπειρία ως «φυσική ανάγκη».

Ποιος διάσημος ηθοποιός της ταινίας “Mediterraneo”, του σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, επισκέπτεται συχνά την Κάρπαθο και χαρακτηρίζει την εμπειρία ως «φυσική ανάγκη».

Το 1992, η ταινία “Mediterraneo”, βραβεύθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Καστελόριζο, όπου καταφθάνει μία διμοιρία οκτώ Ιταλών στρατιωτών, το 1941. Αν και το αρχικό τους σχέδιο είναι η κατάληψη του ελληνικού νησιού, στην πραγματικότητα παραμένουν ξεχασμένοι και απομονωμένοι για τέσσερα χρόνια.

Στην ταινία, ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα –υποδυόμενος τον οπλίτη Αντόνιο Φαρίνα– ερωτεύεται την ιερόδουλη του νησιού, τάδε Βασίλισσα –την οποία υποδύεται η Ελληνίδα ηθοποιός, Βάνα Μπάρμπα– και μαζί, ανοίγουν μία ταβέρνα στο νησί.

Το «απόσταγμα» μίας αληθινής ιστορίας σαν… ριμέικ της ταινίας

Ο ιταλικός Τύπος μετέδωσε ότι μία παρέα τουριστών από τη Μάντοβα, η οποία ταξίδεψε στην Κάρπαθο, αναγνώρισε τον Τσεντέρνα, βλέποντάς τον να… σερβίρει στα τραπέζια μίας ταβέρνας του Αυλώνα. Ο ηθοποιός αποτελεί γνωστό πρόσωπο στον χώρο του θεάτρου και η είδηση –την οποία μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα Gazzetta di Mantova– φυσιολογικά έκανε… εντύπωση.

«Το γεγονός να έρχομαι στην Κάρπαθο είναι σχεδόν φυσική ανάγκη»

Ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα αποκάλυψε ότι μερικούς μήνες τον χρόνο ζει στο ελληνικό νησί με τη γυναίκα του και βοηθούν την οικογένεια που τούς φιλοξενεί, από την κουζίνα έως και την εξοχή. Ακόμη, τόνισε ότι βρέθηκε στο νησί «κατά τη διάρκεια του πρώτου “κύματος” του κορωνοϊού και από τότε, άρχισε μία φιλία με τους ντόπιους και ειδικότερα, τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας», σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οκτώ στις δέκα φορές, οι πελάτες με αναγνωρίζουν»

Ο Ιταλός ηθοποιός ανέφερε ότι οι πελάτες τον αναγνωρίζουν «οκτώ φορές στις δέκα» και πως αρχικά ερχόταν στο νησί με τη σύζυγό του «ως φιλοξενούμενοι και μετά, γίναμε οικογένεια. Ξέρετε, όσοι είναι οικογένεια, δουλεύουν». Με τους Έλληνες φίλους του αισθάνεται μία «σπλαχνική σύνδεση» και μάλιστα αισθάνεται τυχερός, εφόσον… επισημαίνει με καμάρι πως έχει «δύο οικογένειες στον κόσμο».

Σε ερώτηση εάν γνώρισε αυτά τα εδάφη χάρη στην ταινία “Mediterraneo”, ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα τόνισε ότι γνωρίζει την Κάρπαθο από μικρός, χάρη στον πατέρα του, Αντόνιο, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος. «Αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο, με μία ιστορία πτώσεων, επιστροφών και τραγωδιών. Λόγω της ταινίας, απέκτησε τη φήμη που τού άξιζε. Έχει γίνει προορισμός για Ιταλούς, Έλληνες, Αυστραλούς μετανάστες», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Ιταλός ηθοποιός υποστήριξε πως συνεχίζει να επισκέπτεται το Καστελόριζο, όπου γυρίστηκε η ταινία· ένα νησί που για εκείνον είναι «το νησί της νεότητας, εφόσον βλέπω ξανά μπροστά μου τους κινηματογραφικούς μου συντρόφους, μάς φαντάζομαι ξανά παιδιά, σχεδόν άγνωστους, προκαλώντας ένα αίσθημα απίστευτης τρυφερότητας».

Σχετικές ειδήσεις