ΓΥΝΑΙΚΑ

Μέχρι πόση ώρα μπορεί μια γυναίκα να φορά ένα ταμπόν;

Μέχρι πόση ώρα μπορεί μια γυναίκα να φορά ένα ταμπόν;
Photo by Baylee Gramling on Unsplash

Δείτε τι απαντά ο Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, Master of Science University College London & Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Το ταμπόν είναι προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά την ροή των εκκρίσεων κατά την έμμηνο ρύση. Συνήθως είναι φτιαγμένα από απαλό πεπιεσμένο βαμβάκι σε κυλινδρικό σχήμα που βοηθάει στην εύκολη τοποθέτησή τους, ενώ υπάρχουν διάφορα μεγέθη που εξυπηρετούν παράλληλα τη διαφορετική ροή αίματος.

Τα ταμπόν όμως εγκυμονούν κινδύνους αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ο χρόνος που το φορούν.

Μέχρι πόση ώρα μπορεί να αφήσει μια γυναίκα το ταμπόν στον κόλπο;

«Συνήθως, ένα ταμπόν μπορεί να μείνει στον κόλπο κατά την περίοδό σας μέχρι 4 ώρες, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Βέβαια, όταν είστε στην παραλία και έχετε περίοδο, είναι ένα σωστό πρόσθετο μέτρο υγιεινής η αλλαγή του ταμπόν να είναι λίγο συχνότερη του «συνηθισμένου» για εσάς, καθότι τόσο η άμμος, όσο και το νερό της θάλασσας ή τις πισίνας περιέχουν διάφορους μικροοργανισμούς, που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστους ερεθισμούς.

Αυτό όμως, που πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμάστε – και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικό – είναι πως ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αφήνετε το ταμπόν μέσα στον κόλπο για περισσότερο από 8 ώρες! Αν κάνετε το λάθος αυτό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εμφάνισης του λεγόμενου Συνδρόμου Τοξικού Σοκ (Οξεία Τοξική Πυελίτις), πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή της πυέλου, που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία σας!

Επομένως, σε καμία μα καμία περίπτωση δεν φοράτε ταμπόν, όταν πάτε να κοιμηθείτε. Τότε προτιμάτε τη χρήση της κατάλληλης για τη ροή σας σερβιέτας!».