ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλή: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης πολύτιμων αντικειμένων του 1821

Βουλή: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης πολύτιμων αντικειμένων του 1821
Η αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Θυμίζουμε ότι τα ψηφιακά εγκαίνια, εξ αποστάσεως δηλαδή, έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στον πρώτο όροφο του κοινοβουλευτικού μεγάρου και ειδικότερα στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών) θα φιλοξενηθεί το σημαντικότερο μέρος της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!» που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης: «Έτοιμος και ο κατάλογος της επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερια! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά». Σήμερα, την Ημέρα του Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, στις 18.00 μμ τα εγκαίνια της Έκθεσης παρουσία της πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου».

Ρολόγια της εποχής, πολύτιμα έγγραφα, γκραβούρες, πιάτα, βάζα, πίνακες, παρτιτούρες και πολλά ακόμη πολύτιμα αντικείμενα τοποθετούνταν με τάξη από ειδικό συνεργείο όλο το Σαββατοκύριακο, ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν θα την επισκεφθούν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί ακόμη επίσημοι.

Θυμίζουμε ότι τα ψηφιακά εγκαίνια, εξ αποστάσεως δηλαδή, έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, το εκθεσιακό αφήγημα αξιοποιεί το πολιτισμικό απόθεμα του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο δύο μοναδικά ιστορικά σύνολα, εικόνας και λόγου, αντιστοίχως: αφενός, τη Ζωφόρο της Επανάστασης και τα Μετάλλια των Ηρώων, δηλαδή τον τοιχογραφικό διάκοσμο που κοσμεί την Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, με 20 παραστάσεις πολεμικών και πολιτικών-διπλωματικών γεγονότων από το 1821 έως το 1833 και αφετέρου με τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, την εμβληματική αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούμενη από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα της περιόδου 1821-1832.

Συνολικά, ο θεατής θα μπορεί να δει ακόμη και από το σπίτι του μέσω υπολογιστή, λόγω της πανδημίας, 34 θέματα μνημειακών τοιχογραφιών και 367 φορητά εκθέματα, διαφόρων κατηγοριών (χειρόγραφα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, διακοσμητικά καλλιτεχνήματα – φιλελληνικά πιάτα, βάζα, ρολόγια – παρτιτούρες, όπλα). Προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, καθώς ακόμη από την ιδιωτική Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο και άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι έγινε το φονικό στο Κορωπί - «Σκότωσα τον γιο μου, ελάτε»