ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χάρι Πότερ: 20 χρόνια από τότε που μάγεψε (και) τη μεγάλη οθόνη στο Infographic του Newsbomb.gr

Χάρι Πότερ

Φέτος τον Νοέμβριο, η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» συμπληρώνει 20 χρόνια από την κυκλοφορία της στα σινεμά.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Χάρι Πότερ μάς μάγεψε για πρώτη φορά μέσα από τη μεγάλη οθόνη.

Στις 16 Νοεμβρίου 2001, μικροί και μεγάλοι θεατές παρακολουθούν την απίθανη ιστορία ενός μικρού αγοριού, που στα 11α του γενέθλια μαθαίνει ότι είναι… μάγος και πως πρέπει να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς!

Κάπως έτσι, μέσα από την ταινία Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκς, μπαίνει στη ζωή μας ο Χάρι Πότερ και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος μάγος μικρών και μεγάλων.

Ο Κρις Κολόμπους στην ταινία του πέτυχε να μεταφέρει πιστά το βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέως η οποία όχι μόνο ενέκρινε το σενάριο του Στιβ Κλόουβς, αλλά έδωσε και τις καίριες οδηγίες της. Μάλιστα, η Ρόουλινγκ επέμεινε το καστ της ταινίας να είναι βρετανικό ή ιρλανδικό για να διατηρήσουν την πολιτισμική ακεραιότητα του βιβλίου. Έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Χάρι Πότερ ανέλαβε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ενώ συμμετείχαν ακόμα οι: Έμμα Γουάτσον, Ρούμπερτ Γκριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Τζον Κλιζ, Άλαν Ρίκμαν, Τζον Χερτ και άλλοι.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε πολλοί, είναι ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ βρέθηκε κοντά στο να σκηνοθετήσει το φιλμ. Τα σχέδια όμως ναυάγησαν καθώς ο διάσημος σκηνοθέτης ήθελε να μεταφέρει το βιβλίο ως ταινία κινουμένων σχεδίων ή να φτιάξει μια ταινία που να ενσωματώνει στοιχεία από όλα τα βιβλία.

Χάρι Πότερ infographic

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου το 1991 για ένα εκατομμύριο λίρες κάνοντας την ταινία με μπάτζετ που άγγιζε τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Κανείς όμως δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε και την φρενίτιδα που θα προκαλούσε σε όλο τον πλανήτη.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος γνώρισαν σαρωτική επιτυχία. Τη χρονιά της κυκλοφορίας της έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως. Το 2001 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών ενώ σήμερα καταλαμβάνει την 47η θέση. Αυτό οδήγησε στην κινηματογραφική προσαρμογή και των υπόλοιπων βιβλίων της σειράς και στη δημιουργία ενός ολόκληρου σύμπαντος Χάρι Πότερ που κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.