ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Η επιμονή Μητσοτάκη, το «νίπτω τας χείρας» του Τζόνσον και η ανταλλαγή των Times

Γλυπτά Παρθενώνα: Η επιμονή Μητσοτάκη, το «νίπτω τας χείρας» του Τζόνσον και η ανταλλαγή των Times
Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα των Times την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον συζητούσαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
INTIME

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα των Times την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον συζητούσαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μια νέα διάσταση στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έδωσε δημοσίευμα των βρετανικών The Times που κατονόμαζε δύο αρχαιότητες που θα μπορούσε να δώσει η Ελλάδα προκειμένου να πάρει πίσω όσα της έκλεψε ο λόρδος Έλγιν.

Το δημοσίευμα που έκανε λόγο για «συμφωνία ανταλλαγής» αναρτήθηκε την ώρα, μάλιστα, που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον και στην οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας.

Η δημοσιογράφος των Times υποστηρίζει για αυτή τη «συμφωνία ανταλλαγής» αρχαιοτήτων ότι η Ελλάδα θα προσφέρει τη νεκρική προσωπίδα του Αγαμέμνονα και το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου, εκθέματα τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Κατά το δημοσίευμα τις δύο αρχαιότητες περιέγραψαν «πηγές της εφημερίδας» μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Daily Telegraph και την αναφορά του «είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».

Μητσοτάκης: Το αίτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Ενδεικτική της έντασης με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναφορά του σε συζήτηση με δημοσιογράφους των Financial Times ότι «είναι ένα θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος για μένα και όχι απλώς μια υποσημείωση στην επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Νίπτω τας χείρας μου» απο τον Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισα σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, πως το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα «δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις» και πως είναι «ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου».

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι' αυτό το θέμα» και επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Γκλέτσος στο Περιφερειακό: «Φεύγουν τα εκατομμύρια όπου γουστάρετε και ο κόσμος πεινάει»

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Άγριο έγκλημα στην Ιταλία: Δολοφόνησε το παιδί του αφού δραπέτευσε από νοσοκομείο