ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η showbiz φορούσε μαθητική ποδιά

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο»
Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο»

8+1 άγνωστες φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων από τα σχολικά χρόνια, φορώντας μαθητική ποδιά 

Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1982 όταν οι μαθητές βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, την κατάργηση της σχολικής ποδιάς, μετά από 18 χρόνια. Μια απόφαση που ουσιαστικά έκλεισε ένα κεφάλαιο στα σχολεία και γύρισε μια νέα σελίδα.

Στο βραδινό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης

«Από αύριο 6ην Φεβρουαρίου καταργείται η σχολική ποδιά για τις μαθήτριες στα ελληνικά σχολεία». Η απόφαση της νέας τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Υπουργού Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη, λιτή κι απέριττη. Η σχολική ποδιά δεν ήταν πλέον υποχρεωτική.

Η είδηση ακούστηκε στο δελτίο της προηγούμενης νύχτας (δηλαδή στις 5 Φεβρουαρίου του 1982) και προκάλεσε μια ελαφριά σύγχυση στον κόσμο καθώς η μαθητική ποδιά ήταν συνώνυμη της ελληνικής Παιδείας μέχρι τότε.

Η αρχή

Η ιστορία της σχολικής ποδιάς ξεκινά από το 1964 και το χρώμα της ήταν μαύρο. Το 1965, η ποδιά αλλάζει χρώμα και γίνεται μπλε. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου παιδείας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Στο πέτο έπρεπε η κάθε μαθήτρια να φορά κονκάρδα, όπου αναγραφόταν το σχολείο και η τάξη, ενώ το μήκος της ποδιάς ήταν απαραίτητα κάτω από το γόνατο.

Σαν ρόμπες

Οι πρώτες ποδιές είναι απλές, μοιάζουν περίπου σαν ρόμπες που κουμπώνουν μπροστά, ενώ καθώς αρχίζει να δημιουργείται ανταγωνισμός σε αυτή την αγορά, οι ποδιές εκμοντερνίζονται με σχέδια πιο ελκυστικά και στόχο να προτιμηθούν από τη νεολαία της εποχής. Έτσι η σχολική ποδιά απέκτησε λευκές διακριτικές λεπτομέρειες, σούρες μανσέτες, τσέπες, αποσπώμενο γιακά, ζώνη, κουκούλα, φερμουάρ.

Η μόδα και ο εμπορικός ανταγωνισμός της εποχής

Μινιόν, Αφοί Λαμπρόπουλοι και Δραγώνας κ.α. διασταύρωναν τα ξίφη τους για να προσελκύσουν τους μαθητές της εποχής και να πουλήσουν τις πιο πολλές ποδιές.

Έτσι, τη δεκαετία του 1970 στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με εκδηλώσεις και διαφημιστικές καμπάνιες, παρουσίαζαν τα νέα σχέδια στις ποδιές. Βιοτεχνίες και σχεδιαστές εργάζονταν με αντικείμενο τη σχολική ποδιά. Η παραγωγή της και ο κύκλος εργασιών που την αφορούσε είχε σοβαρή υπόσταση.

Η Πετροβασίλη και ο Θου-Βου

«Ναυσικά, Ναυσικά», ποιος θα ξεχάσει την «Πετροβασίλη», που προσπαθούσε να πει μάθημα και συγκεκριμένα Ομήρου Οδύσσεια, φορώντας σχολική ποδιά.

Ένα από τα παραδείγματα όπου ο ελληνικός κινηματογράφος της εποχής ήταν μια εικόνα της κοινωνίας. Οπότε και η θεματική της Παιδείας αποτυπώθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μάλιστα, δύο φορές χρειάστηκε να ντυθεί με σχολική ποδιά στον κινηματογράφο. Η μία ήταν στο «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» και η άλλη στο έργο «Χτυποκάρδια στο θρανίο».

Ο εκπαιδευόμενος πράκτορας Θου-Βου 000, Θανάσης Βέγγος εκπαιδευόταν φορώντας την ποδιά του.

Η θεία από το Σικάγο έφερε τις ποδιές πολύ πριν την επιβολή τους

Η Γκέλυ Μαυροπούλου ως Ελένη Μπάρδα, η Τζένη Καρέζη ως Κατίνα Μπάρδα, η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου ως Μαρία Μπάρδα και Νίκη Παπαδάτου ως Αγγελική Μπάρδα είναι οι ανιψιές της «Θείας από το Σικάγο», δηλαδή της Καλλιόπης Πάππας ή αν προτιμάτε της Γεωργίας Βασιλειάδου. Τα κορίτσια φορούν συνεχώς ποδιές. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το αξιοσημείωτο είναι ότι η ταινία προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1957 ενώ οι σχολικές ποδιές όπως προηγούμενα τονίσαμε, επιβλήθηκαν το 1964.

Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα και η ποδιά για στεγνό καθάρισμα το 1982

Και ενώ στην παραπάνω περίπτωση ήταν βιαστικοί οι συντελεστές να βάλουν την ποδιά στα κορίτσια, στην επόμενη ταινία φαίνεται περίμεναν πώς και πως να την βγάλουν και να φορέσουν οι μαθητές ρούχα.

H «Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα» σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη που προβλήθηκε το 1982 στους κινηματογράφους, έδειχνε μόλις δύο μαθήτριες να φορούν τη σχολική ποδιά σε όλο το έργο. Η αλλαγή είχε γίνει.

Βέβαια στις αρχές της δεκαετίας του 80’ είχαν κάνει έντονο μπάσιμο στην ελληνική αγορά πολλές εταιρείες ένδυσης και σίγουρα τους ενδιέφερε ως καταναλωτικό κοινό, το μαθητικό.

Είναι μια από τις παραμέτρους που δεν έχουν συνυπολογίσει πολύ στην διαφορά τάσης της μόδας.

Ασπρόμαυρες αναμνήσεις

Άνθρωποι που θαυμάζουμε στα μαθητικά τους χρόνια, φορούσαν ποδιά στο σχολείο. Σίγουρα αυτά τα χαμόγελά τους κρύβουν ωραίες και αξέχαστες αναμνήσεις.

Η αγαπημένη ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο Instagram έχει ποστάρει φωτογραφία της, από τα μαθητικά της χρόνια που φορούσε ποδιά.

Το ίδιο έχει κάνει και ο Δημήτρης Σταρόβας ο οποίος μάλιστα σε αναμνηστική σχολική φωτογραφία, φορώντας φυσικά ποδιά, φαινόταν ο πιο κοινωνικός καθώς ήταν ο μόνος που δεν ήταν στημένος και αγκάλιαζε συμμαθητή του.

Φανς της Σμαράγδας Καρύδη, βρήκαν και ανέβασαν σε λογαριασμό τους στο Instagram την αγαπημένη ηθοποιό να φορά μαθητική ποδιά.

Η Άννα Βίσση από μαθήτρια είχε κλίση στη μουσική και κρατούσε την κιθάρα της φορώντας πάντα την ποδιά της.

Με ποδιά, τα μαύρα μαλλιά της τραβηγμένα σε κοτσίδα και ένα πλατύ χαμόγελο, η Γιάννα Αγγελοπούλου πόζαρε ως μαθήτρια Λυκείου στο φακό μαζί με τις συμμαθήτριές της.

Συμμαθητές ήταν η Ελένη Μενεγάκη και ο Γιώργος Λιάγκας στο σχολείο και φορούν ποδιά. Η Ελένη είναι το κορίτσι που είναι κυκλωμένο το πρόσωπο του.

Η Χαρούλα Αλεξίου μαθήτρια φορώντας μαθητική ποδιά.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη όντας ως μαθήτρια και όχι για τις ανάγκες κάποιου ρόλου.

Τα χτυποκάρδια στο θρανίο… στο σήμερα

Πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2018 η Λίζα Πετροβασίλη συναντήθηκε ξανά με το κοινό της. Αυτή τη φορά την υποκρίθηκε η Κατερίνα Γερονικολού που για τις ανάγκες του ρόλου φόρεσε ποδιά. Μαζί της, φόρεσαν μαθητική ποδιά και οι Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Ιζαμπέλα Μπαλτσαβιά, Ελευθερία Παρασκευά, Κατερίνα Καρατζοπούλου, Υρώ Μακρή και Ζένια Μπονάτσου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.