ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρίνα Σάττι: 5 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τη «Μάντισσα» της Eurovision

Μαρίνα Σάττι
Η Μαρίνα Σάττι δηλώνει έτοιμη και σίγουρη για να βρεθεί στη σκηνή της Eurovision
Αρχείο Newsbomb.gr

Από τη viral «Μάντισσα» στη σκηνή της Eurovision. Η Μαρίνα Σάττι που πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «YENNA» ετοιμάζει βαλίτσες για το Μάλμε της Σουηδίας 

«Λένε πως για να "γεννηθεί" το καινούργιο, χρειάζεται να αφήσεις να "πεθάνει" το παλιό. Και σίγουρα καθετί που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου πονάει, αλλά στο τέλος βγαίνεις πιο δυνατός και πιο σοφός. Σε όλες τις φάσεις που με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, και να εξελιχθώ, βλέπω αυτό το κοινό σχήμα: πρώτα ο φόβος, μετά η προσπάθεια αντίστασης προς αυτό το φόβο και μετά από πολλές προσπάθειες έρχεται η υπέρβαση. Και μετά η εξέλιξη», έλεγε η Μαρίνα Σάττι, σε συνέντευξή στο Newsbomb.gr.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (24/10), η νεαρή ερμηνεύτρια πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024. Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη φορά που της έγινε η σχετική πρόταση, με την τραγουδίστρια να απαντάει εντέλει θετικά καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974.

«Είναι κάτι που το συζητάμε εδώ και κάποια χρόνια. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Νιώθω πιο σίγουρη, έχω κάνει πράγματα που θέλω, έχω μάθει, έχω ομάδα, συνεργάτες. Είναι η τρίτη χρονιά που μου έγινε η πρόταση. Νιώθω ότι μπορώ να το διαχειριστώ, δεν έχω άγχος. Ανυπομονώ να ετοιμάσουμε το πρότζεκτ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Στούντιο 4», αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ακόμα δεν υπάρχει το τραγούδι.

Μαρίνα Σάττι
Credits: Fotinos Bakrisioris


Ποια είναι όμως η Μαρίνα Σάττι; Το Newsbomb.gr, θα σας βοηθήσει να τη γνωρίσετε καλύτερα, ξεκινώντας από τα βασικά...

Η οικογένεια και το σχολείο

H Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Σουδανό, γιατρό στο επάγγελμα και μητέρα Μικρασιάτισσα στην καταγωγή. Έχει έναν μικρότερο αδερφό που είναι δικηγόρος, όπως και μία μικρότερη αδερφή από το δεύτερο γάμο του πατέρα της. Το όνομά της το έχει πάρει από την Ελληνίδα γιαγιά, τη Μαρίνα. Αρχικά η μικρή Μαρίνα φοίτησε σε αγγλόφωνο σχολείο, όπου έμαθε και αραβικά. Στη δευτέρα δημοτικού, η οικογένειά της μετακόμισε στην Κρήτη, όπου η Μαρίνα συνέχισε τα μαθήματα σε ελληνικό σχολείο και μέχρι τη δευτέρα γυμνασίου ήταν άριστη μαθήτρια.

Τα καλοκαίρια στο Σουδάν

Κάθε καλοκαίρι, η οικογένεια της Μαρίνας πήγαινε διακοπές στο Σουδάν. «Μας φιλοξενούσε οικογενειακώς ο θείος μου (αδερφός του μπαμπά μου) στο σπίτι του στο Χαρτούμ. Παίζαμε όλη μέρα κι όλη νύχτα με τα ξαδέρφια μου στον κήπο του σπιτιού, και στη γειτονιά μαζί με άλλα παιδάκια. Πολλή ζέστη, πλατσούρισμα στις λάσπες όταν έβρεχε, πολλά φρούτα, μάνγκο και γλυκά γκρέιπφρουτ, κουκιά με πίτα και φαλάφελ σχεδόν κάθε μέρα και τσάι με γάλα τα απογεύματα. Το αγαπημένο μου φαγητό ήταν το ρύζι με σταφίδες, θυμάμαι. Επισκέψεις σε άλλα φιλικά σπίτια, μουσικές βραδιές στην ελληνική λέσχη του Σουδάν, εκδρομές roadtrip και αραβική μουσική που έπαιζαν πάντα οι τηλεοράσεις», έχει πει σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr.

Σπουδές

Η Μαρίνα Σάττι σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Επίσης φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο κάνοντας σπουδές στο κλασικό τραγούδι και στο πιάνο. Είχε κερδίσει υποτροφία για το Berklee College of Music, ως εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, από όπου και αποφοίτησε το 2011 σπουδάζοντας ενορχήστρωση και παραγωγή. Επιστρέφοντας στην Αθήνα συμμετείχε σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός καθώς και σε μιούζικαλ. Επίσης, το 2009 πραγματοποίησε ευρωπαϊκή περιοδεία με την European Jazz Orchestra εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ακόμα, η έχει ασχοληθεί με τις μεταγλωττίσεις, χαρίζοντας τη φωνή της, μεταξύ άλλων, και στην Άριελ, τη μικρή γοργόνα της Disney.

Οι Chóres (κόρες)

Το φωνητικό σύνολο Chóres (κόρες) δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι το 2017 με σκοπό την εκπαίδευση στη μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, το χορό και την υποκριτική καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη.

Με κεντρικό άξονα την μουσική, οι Chóres αξιοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα για να
πειραματιστούν πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών και από το 2017 μέχρι σήμερα, περισσότερες 150 γυναίκες, 13 έως 55 ετών, αναβιώνουν τραγούδια παραδοσιακά με μοναδικό τρόπο.

Τα highlights της καριέρας της

Το 2016 η Σάττι κυκλοφόρησε τo single «Κούπες», μια πρωτότυπη διασκευή του παραδοσιακού σμυρνέικου τραγουδιού «Θα Σπάσω Κούπες». Το τραγούδι έχει ξεπεράσει σήμερα τις 24 εκατομμύρια προβολές στο YouTube ενώ έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή Buddha Bar compilation albums: 20 Years Anniversary των Ravin & Bob Sinclar.

Τον Μάιο του 2017 κυκλοφόρησε τη «Μάντισσα», το τραγούδι που έγινε γρήγορα viral και την έκανε ευρύτερα γνωστή, φτάνοντας στην κορυφή των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Το τραγούδι εξασφάλισε στη Σάττι διεθνή συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία Universal Music Berlin ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τις 50 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Η «Μάντισσα», τράβηξε την προσοχή και του διεθνούς τύπου με την Global Citizen να το περιγράφει ως «το τραγούδι του καλοκαιριού» και το Αμερικάνικο National Public Radio ως «το καλοκαιρινό χιτ που γεμίζει τους νέους με ελπίδα».

Τον Νοέμβριο του 2017 εμφανίστηκε στο Europe On Stage της Google που έλαβε χώρα στο Bozar Center of the Fine Arts των Βρυξελλών, συμμετέχοντας στα «10 πιο ενδιαφέροντα YouTube acts του 2017» ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησε μαζί με τις fonés στο Champions of the Earth Awards του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Nέα Υόρκη. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως «Γυναίκα μουσικός της χρονιάς» από τους αναγνώστες του περιοδικού Votre Beaute.

Πριν από τρεις μήνες η Μαρίνα Σάττι κυκλοφόρησε το τραγούδι TUCUTUM, εμπνευσμένο από βαλκανικούς ρυθμούς με λίγη δόση τραπ και έγινε τάση στο TikTok.

Διαβάστε επίσης

Μαρίνα Σάττι: Από τις «Κούπες» στη Eurovision - Τα τραγούδια που έκαναν viral την τραγουδίστρια

Η Μαρίνα Σάττι στο Newsbomb.gr για τον σύγχρονο μπάλο της που έκανε πάλι όλη την Ελλάδα να χορεύει

Μαρίνα Σάττι: Η πρώτη συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπησης στην Eurovision

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα