ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σουηδίας!

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σουηδίας!

Tρεις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν οι ταινίες Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά και Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου και στο τμήμα twilight zone η ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία διαγωνίστηκε πρόσφατα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, είναι η μία από τις δύο ελληνικές συμμετοχές ανάμεσα στις είκοσι που συμπληρώνουν το διαγωνιστικό τμήμα.

Η ιστορία της ταινίας αποτελεί ένα σύγχρονο σχόλιο στη δομή και λειτουργία της οικογένειας. Το σενάριο της ταινίας ανήκει στους Αλέξανδρο Αβρανά και Κώστα Περούλη και η παραγωγή στις εταιρίες Faliro House Productions και Plays2place Productions, με παραγωγούς τους Βασίλη Χρυσανθόπουλο, Αλέξανδρο Αβρανά, executive producer τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί και στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή είναι το Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI του Λονδίνου. Πρωταγωνιστές είναι τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητα τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι' αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής. Η παραγωγή ανήκει στη Ηorsefly Productions και είναι σε συμπαραγωγή με τη Faliro House Productions, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, την ARCTOS Broadcast Facilities, τη 2|35, την Endorphine Production, τους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Γιάννη Φώτο.

Στην κατηγορία twilight zone συμμετέχει η ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Η ταινία, σε παραγωγή Γιώργου Καρναβά, Guanaco και σε συμπαραγωγή με ΕΡΤ Α.Ε., Stefi Α.Ε., 2/35 και Barranov studios, σχολιάζει την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, έχοντας πρωταγωνιστή έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας. Η ταινία που θα προβληθεί και στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται στην αρχική λίστα των ταινιών που προτείνονται για υποψηφιότητα για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το έτος 2013.

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών που διαρκεί το φεστιβάλ της Στοκχόλμης θα προβληθούν 170 ταινίες από περισσότερες από 40 χώρες ενώ το φεστιβάλ διοργανώνει σεμινάρια, κατ' ιδίαν συναντήσεις καθώς και προβολές έργων σε εξέλιξη.