ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη – Παλαγγιά: Στον τάφο δεν βρίσκεται η οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αμφίπολη – Παλαγγιά: Στον τάφο δεν βρίσκεται η οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ο γυναικείος σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης να ανήκει στην Ολυμπιάδα, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά, η οποία κάνει λόγο για ύπαρξη περισσότερων από 10 σκελετών στον τάφο.

«Από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αυτό που συμπέρανα εγώ είναι ότι αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον πέντε νεκροί. Βρέθηκαν 550 οστά και από τα 157 βγήκε το συμπέρασμα ότι υπάρχουν 5 ταφές μας μένουν όμως άλλα 400 οστά προς εξέταση, που σημαίνει ότι μιλάμε για πάνω από 10 νεκρούς», υποστήριξε η Όλγα Παλαγγιά στο Σκαΐ, κάνοντας λόγο για ομαδικό τάφο που ξεπερνά τους 15 ενταφιασμένους.

«Εγώ είχα πει ο τάφος αυτός είναι ένας μακεδονικός τάφος, ο οποίος ξαναχρησιμοποιήθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε τον 4ο π.Χ αι. μετά εγκαταλείφθηκε και το τέλος του 1ου αι. π.Χ. χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους μετά τη μάχη των Φιλίππων, που έγινε πολύ κοντά στην Αμφίπολη. Είχα πει ότι μπορεί να πρόκειται για πολυάνδριο. Εάν έχουμε πάνω από 15 νεκρούς, ίσως και δικαιωθώ, άλλωστε ο ένας νεκρός έχει πεθάνει σε μάχη», δήλωσε στην τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Παλαγγιά, αναφερόμενη στα όσα είπε υποστηρίξει στο παρελθόν για το ταφικό μνημείο.

Η αρχαιολόγος έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ολυμπιάδα να έχει ταφεί στην Αμφίπολη, λέγοντας «Βέβαια, το αποκλείω, η Ολυμπιάδα θα είχε θαφτεί μόνη της όχι με ένα νεογέννητο. Έχουμε βρει τρεις επιγραφές που αναφέρουν ότι θάφτηκε στην Πύδνα, όπου και δολοφονήθηκε. Αποκλείεται να έχουν ταφεί μέλη της βασιλικής μακεδονικής οικογένειας, καθώς θαβόντουσαν στην Πέλλα και στις Αιγές. Δεν πιστεύω ότι έχουμε την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μόνος Μακεδόνας βασιλιάς που πέθανε στην Αμφίπολη είναι ο Φίλιππος ο πέμπτος».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιοι τελικά βρίσκονται στον τάφο, η κ. Παλαγγιά απάντησε ότι προφανώς πρόκειται για μια σημαντική οικογένεια της Αμφίπολης, ενώ τόνισε ότι ο τάφος είναι μακεδονικός με προσθήκες.

«Ο μεγαλοπρεπής τάφος έγινε αργότερα, είχαμε έναν αρχικό μακεδονικό τάφο, ο οποίος καταστράφηκε και στη συνέχεια προστέθηκαν τα εκπληκτικά αγάλματα. Πιστεύω ότι οι Καρυάτιδες τοποθετήθηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ.».

Ενώ κλείνοντας, η κ. Παλαγγιά εξήρε το μνημείο λέγοντας ότι είναι ένα αριστούργημα τέχνης, είναι ένα καταπληκτικό μνημείο, ενώ έσπευσε να «αδειάσει» και την κ. Περιστέρη, αναφέροντας ότι καλλιέργησαν ελπίδες που δεν υπάρχουν.

Σχετικές ειδήσεις