ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτές είναι οι εφαρμογές που... κλέβουν τα δεδομένα σας

Αυτές είναι οι εφαρμογές που... κλέβουν τα δεδομένα σας
Περίπου 17.000 «άτακτες» εφαρμογές αποκαλύφθηκαν από τους από ομάδα κυβερνοασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ηλεκτρονική Υπολογιστών της Καλιφόρνια
(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Τις κινήσεις σας «κατασκοπεύουν» χιλιάδες δημοφιλείς εφαρμογές της Android, μεταξύ των οποίων το Angry Birds Classic, το Audiobooks και το Clean Master.

Οι εφαρμογές αυτές έχουν «κατέβει» δισεκατομμύρια φορές αλλά, όπως γράφει η βρετανική Sun, καταγράφουν κάθε πλήκτρο που πατούν στο «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο οι χρήστες –κάτι που παραβιάζει ανοιχτά τους κανόνες της Google.

Περίπου 17.000 «άτακτες» εφαρμογές αποκαλύφθηκαν από τους από ομάδα κυβερνοασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ηλεκτρονική Υπολογιστών της Καλιφόρνια.

Ειδικοί δήλωσαν ότι προειδοποίησαν την Google για το πρόβλημα τον Σεπτέμβριο.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές εφαρμογές «παρακολουθούν» τη δραστηριότητά σας στο τηλέφωνό σας.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που συγκεντρώνουν είναι το ποιες εφαρμογές ανοίγει ένας χρήστης και πόσο συχνά.

Στη συνέχεια στέλνουν τις πληροφορίες αυτές σε διαφημιστές.

Αυτό συμβαίνει ώστε το κινητό σας τηλέφωνο να έχει ένα δικό του μοναδικό διαφημιστικό κωδικό, τον οποίο μπορεί να «διαβάσει» οποιαδήποτε εφαρμογή.

Συνήθως οι χρήστες μπορούν να διαγράψουν τα διαφημιστικά δεδομένα απλώς καθαρίζοντας τα cookies τους.

Ωστόσο, ορισμένοι προγραμματιστές εφαρμογών βρήκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτή τη διαδικασία. Και αυτό γιατί συνδέουν τον διαφημιστικό αυτόν κωδικό με στοιχεία αναγνώρισης που συνδέονται μόνιμα με το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, όπως το Android ID, το MAC address και το IMEI.

Ακόμη και εάν διαγράψει κάποιος τα cookies ώστε να αποφύγει κάποιος την παρακολούθηση των διαφημιστών, οι εφαρμογές αυτές συνεχίζουν να στέλνουν στοιχεία για τους χρήστες.

Ανάμεσα στις «ύποπτες» αυτές εφαρμογές είναι και το Flipboard, το Battery Doctor και το Cheetah Keyboard. Μόνιμα αρχεία για τους χρήστες κρατάει και το Clean Master, το οποίο έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 1 δισ. συσκευές παγκοσμίως.

Η Google δήλωσε στην τεχνολογική ιστοσελίδα CNET ότι ελέγχει την έρευνα των ειδικών και έχει ήδη λάβει μέτρα εναντίον ορισμένων εφαρμογών.

Σχετικές ειδήσεις