TRAVEL

Παύλιανη: Ταξιδεύοντας στο φυσικό πάρκο της Παύλιανης

Φθιώτιδα: Ταξιδεύοντας στο φυσικό πάρκο της Παύλιανης και στις πηγές του Ασωπού
Το ορεινό χωριό της Παύλιανης ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας ενώ είναι ένα από τα ορεινότερα του νομού.
travel-inspiration.gr

Το θαύμα της φύσης φανερώνεται σε κάθε επισκέπτη της Παύλιανης.

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα δεσπόζει ένα μαγευτικό χωριό που ακούει στο όνομα «Παύλιανη». Συγκεκριμένα στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας.

Η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες. Τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό είναι αξιοζήλευτο χαρίζει μια ξέγνοιαστη διαμονή, τονίζοντας με τον τρόπο της την διαφορετικότητά της.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Παύλιανης

Γνωστή από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στον Ηρακλή, στο μέρος που κατά τη μυθολογία ο ανίκητος αυτός άνδρας τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο, κερδίζει με τον τρόπο της λίγη από τη μυθικότητα αυτού, γεμίζοντας έτσι την αρχή των σελίδων της δικής της ιστορίας. Όσο για τη θεωρία της ονομασίας της, αναφέρεται ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ μια πιο πιθανή εκδοχή είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες στο φυσικό Πάρκο

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους. Οι μαθητές του χωριού με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων αλλά και των συγχωριανών τους δημιούργησαν ένα μαγευτικό μονοπάτι πλάι στα τρεχούμενα νερά του ποταμού με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου.

Στο πάρκο θα δει κανείς, αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, γέφυρες, τούνελ και μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε καλούν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνεις για λίγο και εσύ παιδί.

Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό «Game Of Thrones» και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.

Τέλος, οι κάτοικοι της Παύλιανης, είναι όλοι τους άνθρωποι με θετική ενέργεια που με μεράκι, χιούμορ και φαντασία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα χωριό το οποίο «βουλιάζει» από τουρισμό.

Παραπομπές

Η Παύλιανη είναι ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Βικιπαίδεια

Μπαλατσινού-Κικίλιας: Οι οικογενειακές διακοπές & ο μυστικός προορισμός που επέλεξαν για τις γιορτές

Ταξίδι, Τουρισμός, Προορισμοί

Αυτοί είναι οι 17 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί για το 2023

Τουρισμός: Χρονιά ρεκόρ το 2022 - Ποια ελληνικά νησιά «βούλιαξαν» από αφίξεις και κρατήσεις

Λιβαδειά: Οι πηγές Έρκυνας - Ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα