ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο ανοιχτές πληγές του ελληνικού τουρισμού για το 2012

Οι δύο ανοιχτές πληγές του ελληνικού τουρισμού για το 2012

Η πολιτική αβεβαιότητα κρατάει τους ξένους εκτός Ελλάδας και το «κόψιμο» του κοινωνικού τουρισμού στερεί από πολλούς Έλληνες την δυνατότητα να κάνουν διακοπές έστω και για μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων έως και 50%.

«Δεν υπάρχει ισολογισμός ξενοδοχείου με θετικό πρόσημο». Όταν ακούς αυτήν την φράση από το στόμα του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε πιάνει ένα ρίγος. Γιατί, όταν τόσα χρόνια ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι ακόμη κι αυτή πλέον... χάνει λεφτά, καταλαβαίνεις ότι το έχεις χάσει και τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που είχες για μια ανάκαμψη μέσα στο 2012.

Το ΞΕΕ ζήτησε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) μια μελέτη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Και τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι από απογοητευτικά μέχρι και εφιαλτικά. Τα βασικά μεγέθη ακολούθησαν σταθερά πτωτική πορεία και μάλιστα οι μήνες Απρίλιος και Μάιος ήταν συγκριτικά χειρότεροι από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα θετικά νέα

Υπάρχει, βέβαια, μια θετική εξέλιξη. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σημειώθηκε αύξηση στις κρατήσεις, της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Όχι βέβαια, ότι ο ρυθμός αυτός είναι ικανός να ανατρέψει το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Γιώργο Τσακίρη, είναι αδύνατον να ανακάμψουν τα μεγέθη στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι το τέλος του 2012. Ελάχιστα ξενοδοχεία θα κατορθώσουν να έχουν κέρδος στο τέλος του καλοκαιριού. Δυστυχώς, αυτή θα είναι μια αρνητική χρονιά για τον τουρισμό.

Αβεβαιότητα στο εξωτερικό

Το πιο μεγάλο πλήγμα το δέχεται ο τουρισμός στη χώρα μας από τις μειώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό (και τις ματαιώσεις ακόμη), λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου και μετά, οι τουρίστες άρχισαν να ανησυχούν όλο και περισσότερο όχι μόνο για μια πιθανή νομισματική... αναστάτωση (που θα έκανε τους υπολογισμούς του πόσα θα ξόδευαν στην χώρα μας να πέσουν εντελώς έξω), αλλά ακόμη και για εξεγέρσεις στους δρόμους και, βεβαίως, απεργίες που θα ματαίωναν πτήσεις και δρομολόγια πλοίων. Τα δυσφημιστικά σχόλια κατά της Ελλάδας από μεγάλο μέρος τους ξένου Τύπου παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι περισσότερες ακυρώσεις κρατήσεων και η μεγαλύτερη μείωση αφίξεων σε σχέση με πέρσι έρχεται από την Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτά, δηλαδή, τα κράτη που έχουν και την χειρότερη εικόνα αυτήν την στιγμή για την Ελλάδα. Πράγμα που αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει τελικά το τι λένε τα ΜΜΕ για την χώρα μας και πώς την παρουσιάζουν έξω.

Δεν επουλώνεται η πληγή του εσωτερικού τουρισμού

Ακόμη όμως κι αν δεχθούμε πως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, τα αρνητικά δημοσιεύματα έχουν πια κοπάσει και οι ξένοι νιώθουν περισσότερη ασφάλεια να ταξιδέψουν στην Ελλάδα (κάτι που ήδη διαφαίνεται από την εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων που έγινε τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις εκλογές, όπως προαναφέραμε), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού είναι ο εσωτερικός. Και αυτός, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει καμμία ελπίδα ανάκαμψης.

Κατ’ αρχάς το κόψιμο του κοινωνικού τουρισμού που στην ουσία αφήνει χωρίς καθόλου διακοπές ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που, ούτως ή άλλως, δεν είχε εναλλακτική λύση για το καλοκαίρι και κατά δεύτερον η οικονομική δυσχέρεια και των υπολοίπων Ελλήνων που μειώνουν τις διακοπές τους στο μισό ή προτιμούν τα εξοχικά (δικά τους και φίλων) ή τα πατρικά τους, είναι μια ανοικτή πληγή για τον τουρισμό –ιδίως για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια- που δεν πρόκειται να κλείσει φέτος.

Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ για φέτος αναμένεται μείωση των αφίξεων κατά 10% στο τέλος της σεζόν. Το σημαντικότερο πρόβλημα θα το έχει η Αθήνα. Το Μάιο η κίνηση από το εξωτερικό προς το Ελ. Βενιζέλος ήταν -20%. Συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο η μείωση ανέρχεται στο 14,5%. Επίσης στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι αφίξεις κινήθηκαν έντονα καθοδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (- 14,2%), στη Ζάκυνθο (- 17,9%), την Μύκονο (- 10,9%) και τη Ρόδο (- 8,11%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις κρατήσεων για το καλοκαίρι σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου -50%) και την Πελοπόννησο (-40%). Η μικρότερη μείωση είναι στα ξενοδοχεία της Κρήτης (-10%). Ωστόσο, αυτά τα νούμερα αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στον Ιούλιο. Οι προκρατήσεις, προς το παρόν, για την καλοκαιρινή περίοδο εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι. Το ΞΕΕ εκτιμά ότι τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων στο τέλος της σεζόν θα είναι 15 με 20% χαμηλότερα από το 2011, μια χρονιά που είχαν ήδη πληγεί αρκετά.

Ο χαμηλός αριθμός κρατήσεων, βέβαια, ωθεί τους επιχειρηματίες σε σημαντικές μειώσεις τιμών. Αυτήν την στιγμή τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία προσφέρουν τιμές σχεδόν 15% πιο φτηνές από πέρσι. Στα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών οι μειώσεις φθάνουν στο 23%.Οι μικρότερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στην Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, ενώ οι μεγαλύτερες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα. Όπου, δηλαδή, το πλήγμα από τις μειωμένες κρατήσεις είναι μεγαλύτερο, εκεί θα βρείτε και καλύτερες τιμές, αν αποφασίσετε τελευταία στιγμή να κάνετε τελικά διακοπές.