ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα είναι ζουρλομανδίας»

«Η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα είναι ζουρλομανδίας»

Την άποψη ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να περιμένει ουσιαστικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική λιτότητας στην χώρα, εκφράζει με δηλώσεις του αποκλειστικά στο NEWSBOMB o πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέσμον Λάχμαν.


Στην σκιά της συνάντηση Σαμαρά- Σόιμπλε, ο κ. Λάχμαν εκτιμά την συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει ως «ζουρλομανδύα».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Μετά τις ευρωεκλογές δεν πρέπει να περιμένουμε καμία αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη εκ μέρους της Γερμανίας. Δεν αναμένεται χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Δεν βλέπω λοιπόν καμία αλλαγή πολιτικής για την Ελλάδα. Η άποψή μου είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα δεν είχαν λογική συνοχή και αυτό που έχουμε δει ως αποτέλεσμα είναι η απόλυτη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας σήμερα».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τονίζει: «Σε νέο Μνημόνιο που είναι πιθανόν να χρειαστεί η Ελλάδα, οι ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα θα εξακολουθούν να ισχύουν. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει διαγραφή χρέους. Μέχρι στιγμής αποκλείεται ακόμα και η ελάφρυνση χρέους από πλευράς της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση άποψή μου είναι ότι ένα νέο πρόγραμμα από μόνο του δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία σημαντική ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορούν να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα λιτότητας σε μία οικονομία που επί σειρά ετών βυθίζεται στην ύφεση».

Σημειωτέον ότι ο Ντέσμον Λάχμαν με άρθρο του στους Financial Times στις αρχές του 2010 είχε εκφράσει την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η έξοδος από το ευρώ. Την ίδια άποψη φέρεται να πιστεύει μέχρι σήμερα ακόμα, θεωρώντας ότι μία τέτοια πιθανότητα παραμένει ανοιχτή παρά τα περί αντιθέτους λεγόμενα. Αυτό που έχει σημασία να υπογραμμιστεί είναι ότι ο κ. Λάχμαν ανήκει στην ομάδα πρώην και νυν στελεχών του ΔΝΤ που δεν πιστεύουν ότι η πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης σε μία οικονομία που λειτουργεί με όρους κλειδωμένης ισοτιμίας (ευρώ) μπορεί να αποδώσει. Αντίθετα άποψή τους είναι ότι αργά ή γρήγορα το μοιραίο (δηλαδή μία έξοδος από το ευρώ) θα επιβληθεί από τα πράγματα.

Ίδωμεν...

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Έτσι πρέπει να γίνονται οι κατασχέσεις!

Μοιράζουν ψίχουλα προς… άγραν βουλευτών

Ελληνικό χρέος: H ικανοποίηση των προαπαιτούμενων φέρνει αναδιάρθρωση