ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων για τις πλημμύρες

Βοσνία: Έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων για τις πλημμύρες

Έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παράνομη χρήση κονδυλίων που προορίζονται για την προστασία από πλημμύρες ξεκίνησε η αστυνομία της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.


Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να μείνουμε "κωφοί και τυφλοί", κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ντράγκαν Λούκατς.

"Αν διαπιστωθεί διάπραξη ποινικού αδικήματος, μαζί με τις εισαγγελίες θα ασκήσουμε ποινικές διώξεις" ανέφερε ο κ. Λούκατς.
Στόχος της έρευνας είναι να διακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες λόγω των τεράστιων συνεπειών από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Μάιο τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είπε ο διευθυντής της αστυνομίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της χώρας.

Εξήγησε δε ότι στο στόχαστρο των ανακριτών θα βρεθεί κυρίως το υπουργείο Γεωργίας, Διαχείρισης Υδάτων και Δασών της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η υπηρεσία λεκάνης απορροής του ποταμού Σάβα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της συγκεκριμένης οντότητας, η υπηρεσία αυτή είναι εξουσιοδοτημένη να καταρτίζει σχέδια για την αποτροπή και τον περιορισμών επιζήμιων επιπτώσεων από πλημμύρες και λαμβάνει γι αυτό σημαντική χρηματοδότηση.
"Θα ελέγξουμε αν υπήρξαν παρατυπίες στη επένδυση πόρων" ανέφερε ο κ. Λούκατς.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία δέκα χρόνια για την προετοιμασία μέτρων προστασίας και διάσωσης από φυσικές και άλλες καταστροφές έλαβε 83,3 εκ. ευρώ.

Μέρος των κεφαλαίων αυτών, με απόφαση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η οποία ήταν αντιμέτωπη με σοβαρό έλλειμμα του προϋπολογισμού, χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της "τρύπας" του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε αργότερα.

Τον περασμένο χρόνο από τους πόρους που προορίζονταν για την προστασία από φυσικές καταστροφές αντλήθηκαν ως δάνειο οκτώ εκ. ευρώ και φέτος τον Φεβρουάριο άλλα 10 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Οι πλημμύρες άφησαν 80.000 άστεγους