ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φοβούνται «πιθανό» τρομοκρατικό χτύπημα

ΗΠΑ: Φοβούνται «πιθανό» τρομοκρατικό χτύπημα
Αξιόπιστες, αλλά ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, με αφορμή τη δέκατη επέτειο...

Αξιόπιστες, αλλά ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, με αφορμή τη δέκατη επέτειο από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων από τους τρομοκράτες της Αλ Kάϊντα του Μπιν Λάντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ενημερώθηκε για την ενδεχόμενη απειλή και δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να διπλασιαστούν οι προσπάθειες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν δήλωσαν πως η απειλή αφορά την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη -- τις πόλεις που δέχθηκαν τις επιθέσεις της Αλ-Κάιντα, από τις οποίες κλείνουν δέκα χρόνια την Κυριακή και οι οποίες είχαν αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως διεξάγεται ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δύο ή τριών υπόπτων.

Ωστόσο αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας επισήμανε πως εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η απειλή τελικά δεν θα επαληθευτεί.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπογράμμισε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η απειλή δεν έχει επιβεβαιωθεί, ανακοινώνοντας ωστόσο αύξηση των μέτρων ασφαλείας από τα οποία, όπως είπε, "μερικά μπορεί να παρατηρήσετε και μερικά μπορεί να μην παρατηρήσετε".

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει την αύξηση κατά 30% του αριθμού των περιπολιών, τον έλεγχο οχημάτων, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων σε τσάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξημένη επιτήρηση των γεφυρών, των σηράγγων, των μνημείων και των επίσημων κτιρίων και ενισχυμένη χρήση ανιχνευτών σκύλων.

Ο Μπλούμπεργκ υπογράμμισε πάντως πως "δεν υπάρχει λόγος για κανέναν μας να αλλάξει οτιδήποτε στην καθημερινή ρουτίνα του" και αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην απειλή. Ζήτησε ωστόσο από τους πολίτες να αναφέρουν ύποπτες ή επικίνδυνες δραστηριότητες που παρατηρούν, προσθέτοντας: "Στη διάρκεια των τριών επόμενων ημερών, πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά".